19 MAYIS KUTLAMALARI VE DANIŞTAY-AV.YUSUF KARATAŞLI'NIN KALEMİNDEN
19 Mayıs Kutlamaları ve DANIŞTAY
“19 Mayıs” kutlamalarının bu yıl 7 yıl aradan sonra yeniden stadyumlarda yapılmasını beklerken “pandemi önlemleri” yüzünden bir sonraki yılı beklemek durumundayız.
“Pandemi” günlerinde milli bayramlarımızı da alınan önlemler çerçevesinde kutlamaya çalışıyoruz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’yla ilgili halka çağrıda bulundu. Erdoğan şu ifadeleri kullandı;
*Milletimizin, gençlerimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bundan 101 yıl önce 19 Mayıs günü Samsun'a ayak basarak ilk adımı atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerimizi tazimle yad ediyorum.
*19 Mayıs nedeniyle saat 19.19'da tüm statlarımız aydınlatılarak İstiklal Marşı yayını yapılacaktır.
*Milletimizi evlerinin balkonlarından, pencerelerinden İstiklal Marşı'nı okumaya davet ediyoruz.
Daha önce Atatürkçü Düşünce Derneği de saat 19.19 da balkonlardan İstiklal Marşı ve Gençlik Marşı okunmasını çağrı yaparak duyurmuştu.
Bu ve benzeri etkinliklerle evlerde/balkonlarda/boş stadyumlarda kutlanacak Atatürk’ün Samsun’a çıkışı , Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı.
Tarihçesini hatırlatmakta fayda var. Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun 'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır.Beşiktaş 'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı 'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçe'li yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk 'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesi 'nden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.
“19 Mayıs”lar hafızamızda gençlerimizin stadyumlarda yaptığı akrobasi hareketleri, oluşturulan insan kulesi ve geçit töreniyle yer etmiştir. Gençlik bayramı, günün niteliği, gençliğin dinamizmi ve Atatürk’ün Cumhuriyeti gençlere emanet etmesi, törenlerin coşkulu olmasının da sebebiydi.
1938’den 2012 yılına kadar kutlamalar aralıksız ve coşkuyla yapılmıştı.
2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın başkent dışında sadece okullar ve öğrenciler ile kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı. Stadyumdaki renkli törenlere son verildi. Ancak bu duruma idari yargıda dava açıldı.
2016 yılında Danıştay 10. Dairesi “19 Mayıs” törenlerinin Ankara dışında il ve ilçelerde öğrencilerin de katıldığı stadyumlardaki gösterilerin fiilen sonlandırılmasını öngören genelgeyi iptal etti.
Ancak doğrudan Danıştay 10.Dairesinde görülen davada çıkan karar kesin karar niteliğinde değildi. Karara karşı bakanlık Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz istemiyle başvurdu.
Karar Milli Eğitim Bakanlığı’nı üzecek , gençleri sevindirecek şekilde çıktı.
2019 yılının Aralık ayında Danıştay İdari Dava Daireleri (Danıştay’ın en üst temyiz mercii) önemli bir onama kararı vererek törenlerin yeniden ülke genelinde ve stadyumlarda olmasının önünü açtı.
Kararın ardından ilk 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz. Yargı kararına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne tür bir kutlama yapılmasını kararlaştıracağını merakla bekliyorduk. Ancak yaşanan pandemi’den dolayı törenler yapılamıyor.
Bu yıl stadyumlarda sadece ışıklar yanacak. Bu uygulamanın bile Danıştay kararının bir yansıması olduğu aşikar.
2019 yılının Aralık ayında alınan Danıştay’ın kesin ve tüm idari birimler için bağlayıcı olan bu kararının 2021 yılı “19 Mayıs” kutlamalarında uygulanması umuduyla bayramınızı kutluyorum.
Av. Yusuf KARATAŞLI
19.05.2020