23 Nisan Çocuk Bayramı ve Ulusal Egemenlik
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bütün yurtta evlerimizde, balkonlarımızda sevinçle kutladık. Gazi Meclisimiz açılalı tam bir asır olmuş. Kutlu olsun. İnsanlık tarihinde her ne kadar çok kısa da olsa ulusların tarihinde yüzyıl çok önemli bir süre.
Çocuklarımız evlerde hazırladıkları videoları paylaştılar. En güzel kıyafetlerini giymişlerdi. Balkonlarda marşlar okundu. “Çocuk Bayramı” kısmı coşkuyla kutlandı. Biz de bu sevince evimizden balkonumuzdan ortak olduk. Görülmemiş bir coşku yaşandı.
Ancak; bu bayramın sadece bir çocuk bayramı olmadığını biliyoruz. Onu anlamlı kılan diğer yanı bu bayramın bir “Ulusal Egemenlik” bayramı olmasıdır. Yani şu an hükümet edenlerin dilinden düşürmediği milli egemenlik.
Eski Yunan sitelerinde -Tiranlıkla yönetilenler dışında- ilkel de olsa Demokrasi yönetim biçimini ilk kez uyguladı. Demokrasi sözcüğü kadim Yunancadaki iki sözcüğün birleşiminden oluşturulmuştu. Demos = Halk (Millet) , Kratos = İktidar (Egemenlik). O günden beri egemenliğin Tanrı’da olduğu Teokrasiler, tek kişide olduğu Monokrasiler, bir zümrede toplandığı Oligarşiler dışında daha insanca ve hakça olan egemenliğin halkta olduğu demokrasiler büyük ve şanlı devrimlerle, bedel ödenerek, kan dökülerek kazanıldı ve modern dünyaya egemen oldu.
Bizim demokrasi tarihimiz Mithat Paşaların, Genç Osmanlıların Meşrutiyet birikimine ek olarak Jön Türklerin Hürriyet mücadeleleriyle filiz verdi gelişti ancak Meşrutiyetle sınırlandırılsa da Monarklar yıkılamamış, ulusal egemenlik kurulamadı. Birçok tarihçi bizdeki demokrasi hareketlerinin miladını farklı kabul etse de Mustafa Kemal’in 22 Haziran 1919’da Amasya’da ilan ettiği genelgesinde “ Miletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. “ ifadesinin Türkiye Cumhuriyeti henüz kurulmadan demokrasiye atılan bir adım olduğu kanaatindeyim. Gazi Atatürk burada sadece milletin azminden bahsetmemiş , “milletin kararı” ifadesini bilerek kullanmıştır. İşte bu “kararı millet verecektir” iradesi demokrasi yoluna döşenen bir kilometre taşıdır.