57 BARO SEÇİM YAPAMADI! SEÇİLEN BAŞKAN 1 YIL GÖREV YAPACAK
Avukatlık Kanunu kapsamında Ekim 2020’de yapılması gereken baro genel kurulları, pandemi nedeniyle dördüncü kez ertelendi. Son yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesinde aralarında baro genel kurullarının da bulunduğu meslek kuruluşlarının her türlü etkinliklerinin 15 Haziran 2021 tarihine kadar yapılamayacağı belirtilmişti.
24 BARO SEÇİM YAPTI, 57 BARO BEKLİYOR
Diyarbakır ve Hatay’ın da aralarında bulunduğu 24 baro, seçimli olağan genel kurulunu geçtiğimiz aylarda ilçe seçim kurullarının onayıyla yaparken, en fazla üye sayısına sahip İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya başta olmak üzere 57 baronun genel kuruluna izin verilmedi. Aradan geçen zamanda genel kurul için yeniden tarih alarak haziran ayını belirleyen barolar bir kez daha İçişleri Bakanlığı genelgesine takıldı. Buna göre; 15 Haziran’dan önce tarih alan barolar genel kurul yapamayacak.
Genel kurul başvuruları ilçe seçim kurulları tarafından reddedilen baro başkanları, seçimlerin ertelenmesinde pandeminin bir rolü olmadığını, ilçe seçim kurullarının çelişkili kararlar verdiğini söylüyor.
İSTANBUL BAROSU SEÇİMLERİ İPTAL EDİLDİ: EKİM AYINDA YAPACAKLAR
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan son genelgeyle 5-6 Haziran, yeterli çoğunluk sağlanamazsa 12-13 Haziran olarak belirlenen baro genel kurulunun dördüncü kez ilçe seçim kurulunca iptal edildiğini belirtti. Bunun üzerine baro başkan adaylarıyla bir araya gelerek seçimlerin ekim ayında yapılması yönünde mutabakata vardıklarını açıklayan Durakoğlu “Bu süreç baroları tam anlamıyla kaosa sürüklüyor” diye konuştu. Baro seçimlerinde, ilçe seçim kurullarının ‘çelişkili’ kararlar vererek çift başlılığa yol açtığına dikkat çeken Durakoğlu, “İlçe seçim kurullarının aldığı çelişkili kararlarla bazı barolar seçimlerini yaptı, çoğunluğu ise hâlâ bekliyor. Bu durum açık bir hukuksuzluktur” dedi.
'SEÇİLEN KİŞİ 1 YILLIĞINA GÖREV YAPACAK'
Baro genel kurullarının 7 aydır ‘hukuksuzca’ engellendiğini, verilen iptal kararlarının pandemi tedbirleriyle hiçbir ilgisi olmadığını söyleyen Durakoğlu, “Seçimlerin ne zaman ve hangi koşullarda yapılacağı Avukatlık Kanunu’nda açıkça belirtiliyor. Kanuna göre baro genel kurulları çift yılların ekim ayında yapılıyor. Ancak ‘pandemi’ gerekçesiyle baro seçimleri 7 aydır öteleniyor. Eğer ekim ayında genel kurulu yapabilirsek bir sene gecikmeli seçimleri tamamlamış olacağız ki bu da seçilen kişinin bir seneliğine göreve gelmesi demek. Çünkü konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmadı ve hâlâ Avukatlık Kanunu’nundaki hükümlere tabiyiz” ifadelerine yer verdi.
ANKARA BAROSU: SEÇİMLER EYLÜL- EKİM AYINA KALABİLİR
Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan da İçişleri Bakanlığı genelgesiyle birçok baronun genel kurulunun iptal olduğunu anlattı. Ankara Barosu 66. Olağan Genel Kurulu’nu 12-13 Haziran, gerekli çoğunluk sağlanamazsa 19-20 Haziran olarak belirlediklerini, şu ana kadar ilçe seçim kurulundan herhangi bir itirazın gelmediğini kaydeden Hindistan, “Genel kurul için ilk toplantı haziran ayının ilk 15 gününde olduğu için iptal edilme durumu var. Örneklerini de gördük. Ola ki iptal edilirse adli tatil girmeden önce yeni bir tarih belirlenemezse muhtemelen eylül-ekim ayına kalacak” diye konuştu.
İZMİR DE İPTAL: GÖZTEPE STADI İÇİN BAŞVURACAĞIZ
İzmir Barosu’nun 12-13 Haziran, yeterli çoğunluğunun sağlanamaması durumunda 19-20 Haziran olarak belirlenen olağan genel kurulu da Konak 1.İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından iptal edildi. Gerekçe olarak da İçişleri Bakanlığı genelgesi ile pazar günü devam eden sokağa çıkma yasağı gösterildi. Yine yasakçı, hukuksuz bir genelgeyle karşı karşıya olduklarını belirten İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Genel kurulu olabilecek en kısa zamanda yapmayı planlıyoruz. Temmuz ayı içerisinde yapmak istiyoruz. Baro genel kurulları için getirilen kişi ve alan sınırlaması gereğince de bir yer bulmamız gerekiyor. 11 bin üyesi olan bir baroda seçimleri açık havada yapmaya kalksak çok büyük bir alan gerekecek. Bu yüzden de Göztepe Stadı için başvuruda bulunacağız” şeklinde konuştu.
ANTALYA BAROSU: BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR
Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ise haziran ayında yapacakları olağanüstü genel kurulları için herhangi bir iptal kararının henüz verilmediğini söyledi. “Şu an için bir belirsizlik içindeyiz” diyen Balkan, şöyle konuştu:
“İçişleri Bakalığı’nca yayınlanan son genelgeyle yine Avukatlık Kanunu’na aykırı ve hukuksuz şekilde baroların genel kurulları ertelendi. Fakat haziran ayının 15’inden sonrası için karar alan barolarla ilgili henüz bir netlik yok. Antalya Barosu olarak olağanüstü genel kurulumuz 19-20 Haziran, çoğunluk sağlanamazsa ise 26-27 Haziran olarak belirledik. Muratpaşa İlçe Seçim kurulu bize bu tarihler için izin verdi. Avukatlık Kanunu gereği üye sayısı 400’ün üzerinde olan barolarda genel kurullar cumartesi, seçimlerin ise pazar günü yapılması gerekiyor. 15 Haziran sonrası da genel kurullar yapılamayabilir. Bayram tatili, pazar günleri sokağa çıkma yasakları, adli tatil derken süreç belirsiz.”
'BARO SEÇİMLERİNE İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME YAPILSAYDI KAOSA SÜRÜKLENMEZDİK'
Covid-19 pandemisi kapsamında hafta sonları yasakları nedeniyle son dönemde seçim tarihi almadıklarını kaydeden Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, baro genel kurullarının ekim ayına sarkabileceğini söyledi. Baro seçimlerine ilişkin yasal düzenleme yapılsaydı böyle bir kaosa sürüklenmeyeceklerini ifade eden Yeşilboğaz, “Hafta sonları yasak olması bizim genel kurulları çok olumsuz etkiledi. Dün yapılan yönetim kurulu toplantısında yeni genel kurulu 3-4 Temmuz, çoğunluk sağlanamazsa 10-11 Temmuz’da yapmak için karar aldık. Muhtemelen yine reddedecekler. Önümüzde Kurban Bayramı sonrasında da adli tatil var. O yüzden baro genel kurulları ekim ayına kalabilir. Bu süreçte yasal düzenlemeye çok ihtiyaç vardı ancak bir türlü faaliyete geçirilemedi” dedi.
'MUHTEMELEN EYLÜL AYINA KADAR GENEL KURUL KARARI ALMAYACAĞIZ'
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun da haziran ayı içerisinde yapacakları genel kurulun ilçe seçim kurulu tarafından reddedildiğini kaydederek şunları söyledi: “Biz genel kurulu 19-20 Haziran, gerekli çoğunluk olmazsa 3-4 Temmuz’da yapacaktık ama ilçe seçim kurulu önceki gün talebimizi reddetti. Gerekçe olarak da pazar günkü sokağa çıkma yasağını gösterdi. Kasım ayında Bursa İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldık. Genel kurulu bu şekilde yapalım dedik ancak YSK’nın oturmaya başlayan yeni dönem içtihadıyla verdiği kararlar neticesinde yapılamadı. Davamız hala İstinaf Mahkemesi’nde, sonuç hala gelmedi. O yönüyle de bir garabet var. Biz baro başkan adayı arkadaşlarla yeni bir erteleme olması durumunda yeni bir genel kurul kararı almayalım diye konuşmuştuk. Muhtemelen eylül ayının sonu ve ekim ayının başı olarak iki oturum şeklinde karar almayı gündeme getireceğiz. Bu arada yeniden hukuki yollara başvurup başvurmayacağımıza bakacağız.” (Müzeyyen Yüce / Gazeteduvar)