ADLİ YARDIM ARACI'NIN İLK DURAĞI LİMONTEPE
İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan İzmir İnsan Haklarının Başkenti Protokolü uyarınca hayata geçirilen Adalet Aracı ilk olarak İzmir Limontepe'de halkla buluştu.
İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan İzmir İnsan Haklarının Başkenti Protokolü uyarınca hayata geçirilen Adalet Aracı ilk olarak İzmir Limontepe'de halkla buluştu.
Adli Yardım Hizmeti Genişliyor
Adalet Aracı halen İzmir Barosu tarafından verilmekte olan adli yardım hizmetini İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin maddi katkılarıyla yaymayı ve kentin çeperinde bulunup bu hizmete erişemeyen yurttaşlara ulaştırmayı amaçlıyor. Araçta alınacak başvurulara İzmir Barosu adli yardım listesinde bulunan avukatlardan atama yapılacak ve avukat ücretleri de İzmir İnsan Haklarının Başkenti Protokolü uyarınca belediye bütçesinden ödenecek.
Adalet Aracı İlkleri Yaşatacak
Adalet Aracı ile dünyada ilk kez bir yerel yönetim yurttaşların adalete erişimi için sorumluluk alarak baro ile birlikte maddi durumu yerinde olmadığı için avukat yardımı alamayan kişilerin yardımına koşacak. Yine Türkiye’de ilk kez adli yardım servisi mobil bir araçla verilmeye başlanacak ve baronun ücretsiz avukat hizmeti adliyelere gitme şansı olmayan vatandaşların ayağına götürülecek.
Adalet Aracı'ndan Kimler Yararlanacak?
Şiddete uğrayan kadınlar ve taciz mağduru çocuklar başta olmak üzere avukat ihtiyacı olan ve kişisel ve ekonomik sebeplerle avukatları olmadığı için hak kaybına uğrama riski taşıyan herkes İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi olan Adalet Aracı'na başvuruda bulunabilecek.
İlk Görev Yeri Limontepe
Adalet Aracı İzmir Limontepe Heykel Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'in katıldığı etkinlikle halka tanıtıldı.
İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel yaptığı konuşmada "Bir adımı daha yerine getiriyoruz. Adalete erişim konusunda imkansızlıklar yaşayan yurttaşların ayağına adaleti götüreceğiz. Türkiye'nin ilki sayılacak bu projenin ortağı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çocuk istismarı, kadına şiddet, dezavantajlı grupların adalete ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Her yurttaşımız dava açmak isteyen herkes adalete ulaşabilecek. Bunun Türkiye için, aydınlık gelecekler için umut ışığı olacağını inanıyorum" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise "Türkiye'de ilk kez böyle bir uygulamayı İzmir Barosu ile beraber başlatıyoruz. Bugün adalet arayışı ülkemizin en önemli meselesi haline geldi. Yerel yönetim bu meselenin çözümü konusunda ne yapabilir? Ülkemizde yargının bağımsızlığı dışında maddi nedenlerle adalet mekanizmasına hiç ulaşamayanlar olduğunu gördük. Türkiye'de insanların yüzde 81'inin hayatı boyunca bir avukat yardımından yararlanmadığını ve bu sebeple hak kayıplarına uğradıklarını gördük. İzmir Baromuzla ortaklık halinde aracımızı hazırladık. Adalet Aracı "İzmir İnsan Haklarının Başkenti" protokolü uyarınca hizmet vermeye başlıyor. Dünyada çok az yerel yönetim böyle bir hizmet sunuyor. Bu nedenle bu ortaklıkla gurur duyuyorum. Ülkemizde ilk defa yerel yönetim olarak adalet aracını götürüp, İzmir Baromuzun yardımı ile hemşehrilerimize ücretsiz avukatlık hizmeti sağlamak istiyoruz. Adalet Aracı'nın görev yapacağı yerler aylık olarak duyurulacak. Hemşehrilerimiz bu yerlerde adli yardım başvurularını yapabilecekler. İstanbul Sözleşmesi şiddetle mücadelenin çok önemli dayanağıydı. Ülkemizde imzalanan bu sözleşme şiddet gören kadınları koruma işlevi görüyordu. Ülkemiz ayrılmış olsa da İzmir'de şiddete uğrayan tek bir kadın kalmayana kadar mücadelemiz sürecek. Adalete erişemeyen tüm vatandaşlarımızın hiçbir şart aramadan yanlarında olacağız." dedi.