AYM, İNFAZ KANUNUNUN İPTALİNİ GÖRÜŞECEK
Anayasa Mahkemesi (AYM), geçtiğimiz yıl nisan ayında AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla Meclis’ten geçirilen ve cezaevlerinden 100 bin mahkumun tahliye edilmesini sağlayan infaz kanununun, “özel af” niteliğinde olduğu gerekçesiyle CHP’nin açtığı iptal davasını bugün esastan görüşecek.
Terör, cinayet, uyuşturucu ve cinsel suçların kapsam dışı bırakıldığı yasa ile Kovid-19 salgını nedeniyle açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlülerin 31 Mayıs 2020’ye kadar izinli sayılması sağlandı. Bu iznin son olarak geçtiğimiz günlerde 30 Kasım 2021’e kadar uzatılmasını öngören bir değişiklik daha yapıldı. Denetimli serbestliğin, bir kereye mahsus üç yıla çıkarıldığı ceza infaz düzenlemesiyle cezaevlerinde yatan 100 bin kişi tahliye edildi.
Yedi üyeden karşı oy
Düzenlemenin ardından CHP, AYM’ye başvurarak infaz kanununun yürürlüğünün durdurulmasını istedi. İnfaz yasasının bazı maddelerinin “af” sonucu doğurduğunu savunan CHP, “TBMM’de anayasa’nın öngördüğü beşte üç çoğunluğa ilişkin usul şartı yerine getirilmediği için düzenlemenin şekil yönünden iptali”ni talep etti. Ancak AYM Genel Kurulu, CHP’nin başvurusunu yediye karşı dokuz üyenin oyu ile reddetti.
CHP, AYM’ye şekil yönünden yaptığı başvurunun ardından infaz yasasının iptali istemiyle ikinci bir başvuru daha yaptı. CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’nun kaleme aldığı 100 sayfalık itiraz dilekçesinde, düzenlemenin koronavirüs salgınına karşı bir önlem niteliğinde çıkarılmasına karşın, bazı mahkumların kapsama alınmamasının, cezaevlerinde kalanların yaşam hakkını tehdit ettiği itirazında bulunuldu. Ayrıca adli suçlular kanun kapsamına alınırken, siyasi suçluların kapsam dışında bırakılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Başvuruda infaz paketi ile 100 bini aşkın hükümlü tahliye edilirken, 80 bini aşkın tutuklunun cezaevinde kaldığına da işaret edildi. (Ayşegül Kahvecioğlu / Milliyet)