'BAĞKUR'LU GENÇ AVUKATLAR İŞÇİLEŞMEYE MECBUR BIRAKILIYOR!'

'BAĞKUR'LU GENÇ AVUKATLAR İŞÇİLEŞMEYE MECBUR BIRAKILIYOR!'

Avukatlık mesleğindeki sorunların her geçen gün başka bir boyut aldığını belirten ve mesleğe yeni adım atan genç avukatların sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yürüten Avukat Hakları Grubu-Ankara, sosyal medya üzerinden, avukatlara yönelik yaptığı anket çalışmasıyla Bağkur’lu avukatların yaşadığı sorunları gözler önüne serdi. Mesleğe yeni başlayan genç avukatların ‘işçileşmesi’ üzerine çalışmalar yürüten AHG-A’nın, anket sonuçları üzerine yayınladığı raporda, avukatların müvekkil ve toplum nezdindeki saygınlığının zedelendiğini ve sosyo-ekonomik güvencesini yitirdiği belirtildi.

“Mesleğin onurunu korumak için fedakârlık yapıyoruz”

Avukatlık mesleğinin sermaye ilkelerine teslim edilmeye çalışıldığı ifade edilen raporda, avukatların yaş ve kıdem gibi farklar olmaksızın yaşadığı sorunların kronikleştiğine dikkat çeken AHG-A, avukatlık mesleğinin ekonomi-politiğinin ciddi bir kriz içinde olduğunun da altını çiziyor. Grubun sosyal medya hesapları üzerinden avukatlara yönelik düzenlenen “Bağ-Kur’lu Avukatlara Yönelik Anket Çalışması”na göre, ankete katılan 2 bin 413 avukatın yüzde 76’sının kendilerine ait bir ofisi olmadığı anlaşılmaktadır. Kendisi de Bağkur’lu bir avukat olan, AHG-A üyesi Av. Cem Acer, sistemin sorunlarına eğilmek için mesleki eğitim ve dayanışma koşullarının değişimine işaret ediyor. Yayınlanan rapora göre; Bağ-Kur’lu avukatların yüzde 69’unun 5 yıl ve altı mesleki kıdeme sahip olduklarını belirten Av. Acer, “Serbest avukatlığa başlar başlamaz mesleğimizi hemen icra edemiyoruz. Benim gibi birçok meslektaşımın ofisi kendisine ait değil ve ofis içi faaliyetlerimizi en az bir ortakla yürütmek durumundayız. Ekonomik koşullar başka türlüsüne izin vermiyor. Mesleğin onurunu koruma ve sürdürmek adına maddi manevi fedakârlıklarda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gelirin az olduğu bir sistemde gelir-gider dengesi kurmak çok zor”

Raporda, ankete katılan Bağ-Kur’lu avukatların yüzde 72’sinin TÜRK-İŞ’in yayınladığı 9 bin 457 liralık dört kişilik ailenin yoksulluk sınırının altında kaldığı belirtilirken, gelir-gider dengesizliğinin mevcut sorunu daha da zorlaştırdığını belirten Av. Acer, “Anket sonuçları da gösteriyor ki, aylık gelir sorusuna cevap veren 2 bin 515 meslektaşımızın yüzde 34’ü aylık gelirinin 3 bin liranın altında olduğunu belirtmiş. Asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu göz önüne alınırsa, ofis giderleri olan ve uzmanlık gerektiren bir mesleği 3 bin liranın altında bir gelirle sürdürebilmek çok gerçekçi değil. Mesleği sürdürebilmek için yapılması gereken gider kalemleri alt alta yazıldığında ciddi bir toplam ortaya çıkıyor. Gelirlerin düşük olduğu ve giderlerin her geçen gün arttığı bu sistemde gelir-gider dengesinden söz etmek pek mümkün olmuyor” diyerek avukatlık mesleğinde gelirlerin düşmesinin en çok genç avukatları etkilediğine vurgu yaptı.

“Genç avukatlar, CMK-Adli yardımı ve hukuk dışı işler yapmak zorunda kalıyor”

Anket sonuçlarına göre “CMK-Adli Yardım yapıyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan bin 933 avukatın yüzde 72’sinin “evet” yanıtı verdiği görülmektedir. Kendisinin de CMK-Adli Yardım yaptığını belirten Acer, “Adli Yardımlar elbette mesleğimizin bir parçası ama günümüz şartlarında ne yazık ki bir zorunluluğa dönmüş durumda. Bağ-Kur’lu avukatların gelir düzensizliği bu düzeydeyken ve adli yardım yapmaya mecbur bırakılırken, adli yardım ücretlerinin düşüklüğü de bu mecburiyeti daha zor bir hale getiriyor. Anketteki ‘’Hukuk alanı dışında ek iş yaptınız mı?’’ sorusuna bin 959 meslektaşın ‘evet’ cevabını vermiş olması ise başka bir vehameti gözler önüne sermektedir. Birçok avukat parça başı yani tevkil gibi işlerle de gelir elde etme yoluna gidiyor. Bunlar da gösteriyor ki mesleğe yeni başlayan birçok Bağ-Kur’lu avukat işçileşmeye devam ediyor” diye konuştu.