BANKACILIKTA ISLAK İMZA ŞARTI ARANMAYACAK

BANKACILIKTA ISLAK İMZA ŞARTI ARANMAYACAK

Yeni düzenleme ile birlikte bankacılık işlemlerinde ıslak imzanın yerini görüntülü görüşme alacak. Uygulama ile bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak.
Bankacılıkta yeni bir dönem başlıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) tarafından hazırlanan "Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine İlişkin Tebliğ Taslağı"na göre ıslak imza mecburiyeti kalkıyor. Buna göre gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek. Yapılan görüntülü görüşmede muhtemel riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak. Görüntülü görüşme şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek.

ON DAKİKADA İŞLEM TAMAM
Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf edilmesi imkânı doğacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kâğıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak. Müşteriler açısından ise esnek, yenilikçi ve açık fikirli müşteri tecrübesi fırsatı oluşacak.
Görüntülü görüşme ile uzaktan kimlik tespiti metodunun Almanya, İspanya, Fransa ve Estonya’da etkili bir şekilde kullanıldığı biliniyor. Türkiye'de ise BDDK tarafından yürütülen düzenleme çalışmasının 2021 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.

TÜKETİCİ EN ÇOK CEPTEN ŞİKÂYETÇİ
Tüketici hakem heyetleri, bu senenin sekiz ayında 375 bin 739 başvurudan 311 bin 873'ünü inceleyerek karara bağladı. Ürün ve hizmet bazında değerlendirildiğinde tüketiciler tarafından 33 bin 427 ile en çok cep telefonu ilişkin konularda başvuru yapıldı. Bunu sırasıyla 25 bin 882 ile ayakkabı, 19 bin 507 ile kredi kartı üyelik ücreti, 18 bin 707 ile internet aboneliği, 14 bin 344 ile kredi tahsis ücreti ve 12 bin 453 ile de GSM aboneliği konularına ilişkin uyuşmazlıklar izledi. Bu yıl tüketici hakem heyetlerince verilen kararların yaklaşık yüzde 60'ı tüketici lehine sonuçlandı.

Türkiye