BELİRSİZ ALACAK DAVASI - İŞÇİLİK ALACAKLARI İSTEMİ

BELİRSİZ ALACAK DAVASI - İŞÇİLİK ALACAKLARI İSTEMİ

T.C.

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

2014/27631 E.

2016/163 K.

11.1.2016 T.

 BELİRSİZ ALACAK DAVASI
 (Kısmen Eda Davasıyla Birlikte Külli Tespit Davası Olarak Açılabileceği/Bir Miktarın Tahsili Yanında Kalan Tutarın Tespitinin İstenebileceği ve Yargılama Sırasında Belirlendiğinde Kalan Miktarın da Talep Edilebileceği - Dava Dilekçesi İle Alacağın Kalan Kısmının Sadece Tespiti İstenmiş Olduğundan Belirlenen Bakiye Alacak Miktarına İlerde Talep Edildiği Tarihten İtibaren Faiz Yürütülmesine Karar Verilmesi Gerektiği)

 İŞÇİLİK ALACAKLARI İSTEMİ (Davanın Belirsiz Alacak Davası Türlerinden Kısmi Eda Külli Tespit Davası Niteliğinde Olduğu - Kıdem Tazminatı Dışındaki Ücret Alacağı Fazla Çalışma Ücreti Dini ve Milli Bayramlar İle Genel Tatil Alacaklarının Islahla Arttırılan Miktarlarına Islah Tarihinden İtibaren Faiz Yürütülmesi Gereği)

• KISMİ EDA KULLİ TESPİT DAVASI (Açıldığı Anda Alacağın Tamamı İçin Zamanaşımının Kesildiği/Kıdem Tazminatı Dışındaki Alacaklarda Davadan Önce Temerrüt Olmadığı Taktirde Davaya Konu Edilen Miktarlar İçin Faiz Başlangıcı Olarak Dava Tarihinin Kabul Edileceği - Tam Eda Davasından Farkının Belirlenebilen Miktarın Talebi Yerine Kısmi Bir Miktarın İstenebilmesi Olduğu)

 KISMİ DAVA (Belirsiz Bir Alacak İçin Alacaklının Açıkça Kısmi Dava Açtığını Belirterek Talepte Bulunması veya Belirsiz Alacaktan Söz Edilmeksizin Kısmi Taleplerde Bulunulması Halinde Davanın Kısmi Dava Olarak Açıldığının Kabul Edileceği/Kısmi Eda Külli Tespit Davasının Açıldığı Anda Alacağın Tamamı İçin Zamanaşımının Kesileceği)

• FAİZ BAŞLANGICI (Davacının Belirsiz Bir Alacak İçin Alacaklının Açıkça Kısmi Dava Açtığını Belirterek Talepte Bulunması veya Belirsiz Alacaktan Söz Edilmeksizin Kısmi Taleplerde Bulunulması Halinde Davanın Kısmi Dava Olarak Açıldığının Kabul Edileceği - Dava Dilekçesi İle Alacağın Kalan Kısmının Sadece Tespiti İstenmiş Olduğundan Belirlenen Bakiye Alacak Miktarına İlerde Talep Edildiği Tarihten İtibaren Faiz Yürütülmesine Karar Verileceği)

• İŞÇİLİK ALACAKLARINA UYGULANACAK FAİZ TARİHİNİN BELİRLENMESİ (Dava Belirsiz Alacak Davası Türlerinden Kısmi Eda Külli Tespit Davası Niteliğinde Olduğundan Kıdem Tazminatı Dışındaki Ücret Alacağı Fazla Çalışma Ücreti Dini ve Milli Bayramlar İle Genel Tatil Alacaklarının Islahla Arttırılan Miktarlarına Islah Tarihinden İtibaren Faiz Yürütülmesi Gerektiği)

6100/m. 107

ÖZET : Belirsiz alacak davasının, kısmen eda davasıyla birlikte külli tespit davası olarak da açılabilmesi mümkündür. O halde belirsiz alacak davasında bir miktarın tahsili yanında, kalan tutarın tespiti istenebilecek ve yargılama sırasında belirlendiğinde kalan miktar da talep edilebilecektir. Tam eda davasından farkı, belirlenebilen miktarın talebi yerine, kısmi bir miktarın istenebilmesidir. Dava dilekçesi ile alacağın kalan kısmının sadece tespiti istenmiş olmakla, belirlenen bakiye alacak miktarına ilerde talep edildiği tarihten itibaren faiz yürütülmesine karar verilmelidir.

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, ücret alacağı, genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1-)Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir. 2-) HMK.nın 107. maddesinin gerekçesine göre belirsiz alacak davasının, kısmen eda davasıyla birlikte külli tespit davası olarak da açılabilmesi imkan dahilindedir. O halde belirsiz alacak davasında bir miktarın tahsili yanında, kalan tutarın tespiti istenebilecek ve yargılama sırasında belirlendiğinde kalan miktar da talep edilebilecektir. Bunun tam eda davasından farkı, belirlenebilen miktarın talebi yerine, kısmi bir miktarın istenebilmesidir. Örneğin belirsiz bir alacak için alacaklı tarafından belirsiz alacak davası açıldığında ve 100,00 TL için tahsil, kalan miktarı için ise alacağın tespiti istendiğinde kısmi eda külli tespit davasından söz edilir. Zira alacaklı işveren veya resmi kurum kayıtlarında geçen belirleyebildiği miktarı davaya konu etmek yerine, farazi bir miktar için talepte bulunmuştur. Sözü edilen davanın kısmi davadan farkı ise, alacaklının kısmi dava açtığını belirtmeksizin belirsiz alacak davasından söz ederek taleplerde bulunmasına dayanır. Yukarıda açıklandığı üzere belirsiz bir alacak için alacaklının açıkça kısmi dava açtığını belirterek talepte bulunması veya belirsiz alacaktan söz edilmeksizin kısmi taleplerde bulunulması halinde davanın kısmi dava olarak açıldığı kabul edilir. Kısmi eda külli tespit davasının açıldığı anda alacağın tamamı için zamanaşımı kesilir. Ancak faiz başlangıcı açısından tahsil amaçlı belirsiz alacak davasından farklı bir durum vardır. Kıdem tazminatı dışındaki alacaklarda, davadan önce temerrüt olmadığı taktirde davaya konu edilen miktarlar için faiz başlangıcı olarak dava tarihi kabul edilmelidir. Dava dilekçesi ile alacağın kalan kısmının sadece tespiti istenmiş olmakla, belirlenen bakiye alacak miktarına ilerde talep edildiği tarihten itibaren faiz yürütülmesine karar verilmelidir. Somut olayda, davacı tarafından açılan dava, belirsiz alacak davası türlerinden kısmi eda, külli tespit davası niteliğinde olduğundan kıdem tazminatı dışındaki ücret alacağı, fazla çalışma ücreti, dini ve milli bayramlar ile genel tatil alacaklarının ıslahla arttırılan miktarlarına ıslah tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekirken, bu alacakların tamamına dava tarihinden faiz yürütülmesi hatalı olup bozma sebebi ise de, bu yanlışlıkların giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 Sayılı HMK'nun geçici 3/2. Maddesi yollaması ile 1086 Sayılı HUMK.nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.

SONUÇ : Hüküm fıkrasının 1 numaralı bendinin ücret alacağı, fazla çalışma ve genel tatil alacağına dair (2), (3) ve (4). paragraflarının çıkartılarak yerlerine; - 1.948,97 TL. brüt ücret alacağının 250,00 TL.'sinin dava tarihi olan 11.11.2013 tarihinden, bakiye kalan 1.698,97 TL. sinin ıslah tarihi olan 18.04.2014 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, - 13.443,99TL.brüt fazla çalışma ücreti alacağından takdiren %30 oranında hakkaniyet indirimi yapılarak 9.410,70 TL brüt alacağın 1.000,00 TL'sinin dava tarihi olan 11.11.2013 tarihinden, bakiye kalan 8.410,70 TL. sinin ıslah tarihi olan 18.04.2014 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, -1.644,97 TL brüt genel tatil ücreti alacağından takdiren %30 oranında hakkaniyet indirimi yapılarak 1.151,40 TL brüt alacağın 250,00 TL'sinin dava tarihi olan 11.11.2013 tarihinden, bakiye kalan 901,4 TL.'sinin ıslah tarihi olan 18.04.2014 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine," paragraflarının yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 11.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.