BORÇ YAPILANDIRMASI HACİZLİ MALLARI KURTARMIYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı, borç yapılandırmasına ilişkin olarak çıkarılan 7256 sayılı kanunun uygulamasına ilişkin olarak bir iç genelge yayınladı. Genelgeye göre, mükellef borcunu yapılandırsa da daha önce haczedilen malları kendisine iade edilmeyecek
Kamuya olan borçların yapılandırmasına yönelik çıkarılan 7256 sayılı kanundan yararlanmak isteyenler için başvurular 17 Kasım tarihinde başladı. Bugüne kadar 1 milyona yakın başvurunun olduğu bilinen yapılandırmanın uygulama detayları için bir genelge hazırlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan bu iç genelge dün gece itibariyle tüm vergi dairelerine gönderildi.
Yapılandırmadan önce haczedilen mallar teminat verilirse iade edilecek
Daha önce tatbik edilen hacizlerin kaldırılmasını isteyen mükelleflerin bu talepleri, borcu karşılayacak tutarda teminat göstermeleri hâlinde yerine getirilebilecek. Aynı uygulama istihkak ve alacak hacizleri için de yapılacak.
Alacakların bu kanuna göre yapılandırılması bu alacakların niteliğini değiştirmediğinden, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmeyen bu alacakların yapılandırma öncesi türü ve vadesi dikkate alınarak, daha önce yapılan takip işlemleri geçerliliğini koruduğundan yenilenmeksizin, bu işlemlere kaldığı yerden devam edilecek.
BORÇLARINI YAPILANDIRANA MAL VARLIĞI ARAŞTIRMASI YAPILMAYACAK
Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler hakkında kanun hükümlerini ihlal etmedikleri müddetçe bu borçlara yönelik 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 62'nci maddesi hükmü gereğince mal varlığı araştırması yapılmayacak, daha önce başlanılmış olup sonuçlanmamış bulunan mal varlığı araştırmalarına da son verilecek.
BORÇLARINI YAPILANDIRANLARIN ARAÇLARI SATILMAYACAK
Öte yandan, söz konusu kişilere bu borçları nedeniyle cebren tahsil işlemleri yapılmayacak, 7256 sayılı kanunun yayımlandığı 17 Kasım 2020 tarihinden önce uygulanmış hacizler ve bu hacizlere dayanılarak başlatılan satış işlemleri durdurulacak.
Ayrıca yapılan takipler neticesinde motorlu taşıtlar hakkında trafik sicillerine konulan hacizler baki kalmak kaydıyla yakalama şerhleri kaldırılacak ve talep edilmesi durumunda araçlar sahiplerine iade edilecek.