ÇALIŞANLAR AYNI ZAMANDA ÖĞRENİM GÖRÜYORLARSA TOPLU TAŞIMADA ÖĞRENCİ BİLETİ KULLANABİLİR!

ÇALIŞANLAR AYNI ZAMANDA ÖĞRENİM GÖRÜYORLARSA TOPLU TAŞIMADA ÖĞRENCİ BİLETİ KULLANABİLİR!

Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde çalışan kişiler bazen aynı zamanda öğrenimlerine devam etmektedirler. Bu gibi durumlarda Danıştay 8. Dairesi çalışan kişilerin belediyelerin sağlamış olduğu toplu taşıma hizmetlerinden öğrenci ücreti üzerinden yararlanabileceklerine ilişkin bir kararı var.

Yüksek Mahkeme, Kararın gerekçesini 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu kararına dayandırarak, sözkonusu kararda çalışan çalışmayan şeklinde bir ayrım yapılmadığını değerlendirmiş ve
çalışan çalışmayan öğrenci ayrımı yapılmadığından, ücretli olarak çalışan ve aynı zamanda öğrenci olan davacının toplu taşım hizmetlerinden indirimli olarak yaralandırılmamasına ilişkin yapılan işlemi hatalı bulmuştur.

İşte O Emsal Karar:

TC

DANIŞTAY

8. DAİRESİ

2004/3464 E.

2005/1510 K.

01.04.2005 T.

KONUSU: Ücretli olarak çalışan ve aynı zamanda öğrenci olanların, 4736 sayılı yasa kapsamında belediyelerin toplu taşıma araçlarından indirimli olarak yararlanabilecekleri

KARAR:"...Cumhuriyet Üniversitesi, Yıldızeli Meslek Yüksekokulu öğrencisi olan davacının, memur olduğu gerekçesiyle toplu taşıma araçlarından indirimli olarak yaralandırılmamasına ilişkin Yıldızeli Belediyesi, B.S.O Müdürlüğünün ... gün ve ... sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasada ve 28.1.2002 gün ve 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu kararında, belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerdeki toplu taşıma hizmetlerinden indirimli olarak yaralanacaklar arasında öğrencilerinde yer aldığı, anılan düzenlemelerde çalışan çalışmayan öğrenci ayrımı yapılmadığından, ücretli olarak çalışan ve aynı zamanda öğrenci olan davacının toplu taşım hizmetlerinden indirimli olarak yaralandırılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemi iptal eden Sivas İdare Mahkemesinin 26.3.2004 gün ve E:2003/1224, K:2003/296 sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu, indirimli tarifeden çalışmayan öğrencilerin yaralanabileceği, işlemin dayanağının belediye meclisi kararı olduğu ileri sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi yarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.

İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır. İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına oybirliği ile karar verildi."