EKONOMİK KRİZ İŞTEN ATILMALARDA HAKLI GEREKÇE OLABİLİR Mİ?
Emsal davada süreç, Türkikye'nin önde gelen özel bir bankasında üst düzey görevde bulunan bir bankacının, 2009 yılında küresel kriz ve daralan iş hacmi gerekçe gösterilerek işten atılması ile başladı.
İşten atılan bankacı, haksız yere işten atıldığını belirterek, iş sözleşmesinde yer alan süresinden önce fesih halinde tarafların 5 bin euro tazminat ödeyeceğine ilişkin hükümden yola çıkarak alacak davası açtı. Yani bankacık ekonomik kriz nedeniyle işten atılmasının haklı fesih nedeni olamayacağını gerekçe göstererek, 5 euro'luk tazminatı talep etti
Dava İstanbul 8. İş Mahkemesi'nde görüldü. Davacı banka, 2009 yılında yaşanan küresel krizi ve bankanın iş hacminin daralmasını gerekçe göstererek bankacının işten atılmasının haklı fesih maddesine girdiği görüşünü savundu.
Yerel mahkemede bankayı haklı buldu davacının tazminat talebini reddetti.
Ancak davacı pes etmedi. Kararı temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bankacıının talebini haklı bulurak yerel mahkemenin kararını bozdu. Tazminat ödenmesi yönünde karar verdi.
Yerel mahkememe bu kez kararında direnme kararı aldı. Kararında ısrar etti.
Davacı ise bu kez konuyu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na taşıdı.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise, davacıyı haklı buldu. Mahkemenin kararında direnmemesi gerektiği yönünde karar verdi.
Yargıtay Genel Kurulu'nun, ekonomik kriz nedeniyle işten atılanlara emsal olabilecek karar şöyle:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
S O N U Ç : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 01.03.2017 gününde oybirliği ile karar verildi.
KAYNAK:Sgk Rehberi