EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI

EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

2016/11677 E.

2016/12188 K.

23.6.2016 T.

 EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI
 ( Erkeğin Şiddet Eylemlerinden Sonra Barışma/Kadın Tarafından Bu Eylemlerinin Affedilmiş Olduğu - Sonra Gerçekleşen Olaylarda Her İki Tarafında Birbirlerine Hakaret Etmeleri/Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasına Sebep Olan Olaylarda Tarafların Eşit Kusurlu Kabulü )

 EŞİT KUSUR ( Eşit Kusur Halinde de Boşanmaya Karar Verilebileceği - Erkeğin Şiddet Eylemlerinden Sonra Barışma Nedeniyle Kadın Tarafından Bu Eylemlerinin Affedilmiş Olduğu/Sonra Gerçekleşen Olaylarda Her İki Tarafında Birbirlerine Hakaret Etmelerinin Eşit Kusur Oluşturacağı )

• MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT ( Tarafların Birbirlerine Hakaret Etmeleri Nedeniyle Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması - Boşanmaya Sebep Olaylarda Eşit Kusurlu Olan Eşler Yararına Maddi ve Manevi Tazminata Hükmedilmesinin Usul ve Yasaya Aykırı Olduğu )
4721/m. 166,174/1-2

ÖZET : Dava, taraflar arasındaki evlilik birliğinin sonlandırılmasına ilişkindir. Erkeğin çeşitli şiddet eylemlerinden sonra kadın tarafından bu eylemlerinin affedilmiş olduğu, barışmadan sonra gerçekleşen olaylarda ise her iki tarafında birbirlerine hakaret ettikleri anlaşılmaktadır. Bu sebeple evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda taraflar eşit kusurludur. Eşit kusur halinde de boşanmaya karar verilebileceği öngörülmüştür.
Eşit kusurlu eş yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu kabul edilmiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından kadının davasının kabulü, kusur belirlemesi, kadın lehine hükmedilen nafaka ve tazminatlar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- ) Mahkemece boşanmaya neden olan olaylarda, davacı-karşı davalı erkek ağır kusurlu bulunarak her iki boşanma davasının da kabulüyle boşanmalarına karar verilmiş ise de, yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, erkeğin evin kilidini değiştirme, eve almama ve şiddet eylemlerinden sonra tarafların bir araya gelerek 3-4 ay kadar birlikte yaşadıkları, davalı-karşı davacı kadın tarafından erkeğin bu eylemlerinin affedilmiş sayıldığı, barışmadan sonra gerçekleşen olaylarda ise her iki tarafında karşılıklı birbirlerine hakaret ettikleri anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya neden olan olaylarda taraflar eşit kusurludur.

Hal böyleyken, davacı-karşı davalı erkeğin boşanmaya neden olan olaylarda ağır kusurlu bulunduğunun kabulü doğru değil ise de; eşit kusur halinde de boşanmaya karar verilebileceğinden, davacı-karşı davalı erkeğin, davalı-karşı davacı kadının kabul edilen boşanma davasına yönelik temyiz itirazlarının reddi ile kararın kusura dair gerekçesinin düzeltilerek onanmasına karar verilmesi gerekmiş ( HUMK m. 438/ son ). Davacı-karşı davalı erkeğin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

2- ) Yukanda 1. bentte açıklandığı üzere; evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda taraflar eşit kusurludur. Eşit kusurlu eş yararına Türk Medeni Kanununun 174/1-2. maddesi uyarınca maddi ve manevi tazminata hükmedilemez. Mahkemece davalı-karşı davacı kadının maddi ve manevi tazminat talebinin reddi yerine, kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda 2 bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarda l. bentte gösterilen sebeple hükmün kusura dair gerekeçesi düzeltilerek ONANMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23.06.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.