HAKİM, DİYALİZ HASTASI MAĞDURU EVİNDE DİNLEDİ
Adalet Bakanlığı’nın, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında adalete erişimin güçlendirilmesi ve eşit bir şekilde sağlanması amacıyla engelli, yaşlı ve yatağa bağımlı hastalara ilişkin yürüttüğü ‘evde adalet hizmeti’ yargıya güveni ve memnuniyeti arttırıyor. Samsun’da görülen bir davada, hastalığı dolayısıyla yatağa bağımlı bulunan mağdur 76 yaşındaki Dursune Karaca, adliyeye gidemeyince hakim ve mahkeme personeli evine giderek ifadesini aldı.
DURUŞMAYA KATILMASI MÜMKÜN OLMAYANLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında adalete erişimin güçlendirilmesi, benimsenen hedeflerden biri olarak yer alıyor.
Bu kapsamda, adalete erişimi kolaylaştıran uygulamaların yaygınlaştırılması ve erişilebilir adaletin eşit bir şekilde sağlanması amacıyla engelliler, yaşlılar ve yatağa bağımlı hastalara ilişkin adli süreçlerin adliyelere gelmelerine gerek duyulmaksızın bulundukları yerlerden doğrudan ya da görüntülü iletişim teknolojileri kullanılarak yürütülmesi hedefleniyor. Ceza Muhakemesi Kanuna da hastalık veya engelleri nedeniyle duruşmaya katılması mümkün olmayan vatandaşların, mahkemelerce evlerinde dinlenebilmesine olanak sağlanıyor.
OĞLU DİLEKÇE VERDİ, MAHKEME KABUL ETTİ
Adalete hizmetlerinden memnuniyetinin arttırılmasını da sağlayan ‘evde adalet hizmeti’ uygulaması Samsun’da da gerçekleşti. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesinde "Kamu kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarından görülen davada mağdur Dursune Karaca, diyaliz hastalığı bulunmasının yanı sıra hayatını yatağa bağımlı sürdürmesi nedeniyle adliyeye gidemedi. Oğlu Orhan Karaca'nın verdiği dilekçenin incelenmesinin ardından mahkeme, mağdurun evinde dinlenilmesini kabul etti. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına ait araçla mahkeme hakimi, katip ve mübaşirden oluşan heyet, Atakum ilçesinde kırsal bölgede bulunan mağdurun evine giderek şikayetini dinledi.