İKAMETGAHINI TAŞIMAK İSTEMEYEN İŞÇİ İŞTEN KOVULDU
İkametgahını taşımak istemeyen işçi, işten kovuldu.
Olay, İşyerini başka bir bölgeye taşımaya karar veren patronun çalışanlarına işyerinin olduğu bölgeye taşınma zorunluğu getirmesiyle başladı.
PATRON SÜRE KOYDU
Ardından, çalışanlarına, taşınma için gerekli şartları sağlayacağını belirten yazı göndererek bir de taşınma için 'süre' koydu.TAŞINMAK İSTEMEDİ
İşyeri uzak olmasına rağmen fabrikanın yeni taşındığı bölgeyi sevmeyen fabrika çalışanı taşınmak istemedi.
Bu yüzden patronun yazısına uymayarak evini belirtilen sürede yeni semte taşımadı. Mesaiye geliş gidişte de,işyerine bir problem çıkartmamasına rağmen, ''kovuldu'ğunu öğrendi.
MAHKEME: PATRON HAKLI
Ancak, Yerel Mahkeme(İş Mahkemesi), işyeri sahibinin her türlü ekonomik imkanı sağlayacağını bildirmesine rağmen taşınmayan işçiyi haksız buldu.
Hiçbir yanlış hareketi yokken, üstelik verilen görevleri de aksatmadan çalışan, teknik işçi, hukuk mücadelesinden vazgeçmeyerek kararı temyiz etti.
YARGITAY BOZDU : 'Yerleşme Hürriyeti Ancak Kanunla Sınırlanabilir..'Yargıtay 9.Hukuk Dairesi, Anayasanın 23. Maddesinde yer alan Yerleşme Hürriyeti hükümlerine atıfta bulunarak işverence ikametgahı taşıma şartına bağlı olarak yapılan teklifin, yerleşme hürriyetini sınırlandırıcı nitelikte olduğunu belirtti.
İŞE İADE KARARIİşçinin ikametgahını belirlemede işverenin yönetim hakkının bulunmadığını belirten Yargıtay, "Mahkemenin kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine" karar verdi.
SGK Rehberi