İŞ YERİ BİLGİSAYARINDAN 'UYGUNSUZ PAYLAŞIMDA' BULUNDU İŞTEN ATILDI!
İş yeri bilgisayarından uygunsuz paylaşımlarda bulunan çalışan ile bu görüntüleri izleyen arkadaşı işten atıldı. Yargıtay'ın örnek kararı ise şöyle:
Mesai saatleri içerisinde, işyerine ait, işte kullanılmak üzere verilmiş bilgisayarı, veriliş amacı dışında kullanmak ve mesai saatleri içersinde uygunsuz paylaşımlar yapmak tazminatsız işten atılma sebebi...
İş Mahkemesi'nin, 'tazminat ödenmeli' kararı Yargıtay'dan döndü. Yüksek Mahkeme, işçinin, iş yerine ait bilgisayarını amacı dışında kullanmanın 'doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hal' anlamına geleceğine hükmetti.
Trabzon'da bir şirketin farklı iki şubesinde çalışan iki işçi, mesai saatinde iş yeri bilgisayarını amacı dışında kullanınca ikisi birden tazminatsız işten kovuldu. İkisinin birlikte kovulma sebebi ise, çalışanlardan birinin mesai saatinde işyeri bilgisayarından uygunsuz paylaşımı atması, diğerinin de seyretmesi... İşten kovulan çalışanlardan birinin açtığı davada ise, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal bir karar verdi..
İş yeri bilgisayarından mesai saatleri içerisinde uygunsuz paylaşım seyrederek, doğruluk ve bağlılığa aykırı davrandığı iddia edilen genç, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı.
Yaklaşık iki yıl boyunca çalıştığı işyerinde, hizmet sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, ancak tazminat alacaklarının ödenmediğini belirterek, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Mahkemede savunma yapan işveren ise davacının kendisine görevi gereği tahsis edilen bilgisayarı, veriliş amacı dışında kullandığı ve mesai saatleri içersinde uygunsuz paylaşımlar yaptığını öne sürdü. Davacının mesai saatinde işyerinme ait bilgisayarından uygunsuz paylaşım gönderdiğini, işyerinin bir başka şubesindeki diğer bir çalışanın da bu paylaşımı izlediğinin diğer çalışanlarca görülmesi üzerine durumdan haberdar olması üzerine tahkikat başlattığını ve olayın ortaya çıkması nedeniyle de, hizmet sözleşmesinin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2-e bendi uyarınca 'doğruluk ve bağlılığa aykırı davranıldığı' gerekçesi ile haklı olarak feshedildiğini dile getirdi. Mahkeme; toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanarak davacının iş sözleşmesinin geçerli neden ile feshedildiğine, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Kararı davalı işveren temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.
Emsal nitelikteki kararda; işçinin hangi davranışlarının doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayacağı ayrıntılarıyla anlatıldı. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinde; işçinin davranışlarından kaynaklanan nedenlerin sayıldığı hatırlatıldı. Karar'da özetle şöyle denildi:
' ..İşyerine ait işte kullanılmak üzere verilmiş bilgisayarı veriliş amacı dışında kullanmak ve mesai saatleri içersinde uygunsuz paylaşımlar yapmak fiili, "doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hal" olup işverenin bu sebeple gerçekleştirdiği fesih haklıdır.Açıklanan nedenlerle davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekir...'dedi.
T.C.
Yargıtay
9. Hukuk Dairesi
2017/16461 E.
2020/10737 K.
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalının değişik şubelerinde 28.01.2003 tarihinde çalışmaya başladığını, iş sözleşmesinin hiçbir geçerli nedene dayanılmaksızın Trabzon 2. Noterliği'nin 05.08.2014 tarih ve 13923 yevmiye nolu fesih ihbarnamesi ile feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, fazla çalışma ücreti, yıllık ücretli izin ile Temmuz 2014-04.08.2014'e kadar olan ücret alacağını talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının talep ettiği işçilik alacaklarının zamanaşımına uğradığını, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini, davacının başvurusu üzerine Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce düzenlenen 29/08/2014 tarihli ve 4541 sayılı raporda, davacı işçinin iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun'un işverene tanınan haklı nedenle feshedilmiş olduğu ve bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı alacağının bulunmadığının tespit olunduğunu, fazla çalışma alacağının olmadığını, davacının fazla mesaisi olduğunda ücretinin hesaplanarak kendisine bordroda imzası karşılığı ödendiğini, diğer talepleri yönünden de davacının alacağının bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti :
Mahkemece, bilirkişi raporu doğrultusunda yazılı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.
Dosya içeriğindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinde, davalı şirketin davacı işçinin çalıştığı şubeden başka bir şubede çalışan Miraç isimli çalışanın, kendisine iş için verilmiş işyerine ait bilgisayarında uygunsuz görüntüler izlediğinin diğer çalışanlarca görülmesi üzerine durumdan haberdar olan işverence işyerinde tahkikat başlatıldığı, söz konusu uygunsuz içeriğin, mesai saatleri içersinde yine iş için tahsis edilmiş işyeri bilgisayarından davacı işçi tarafından gönderildiğinin Miraç isimli çalışanın savunması ile ortaya çıktığı, sonrasında davalı işverenin hem davacı işçiyi hem de dava dışı Miraç'ı işten çıkarttığı anlaşılmıştır.
İşyerine ait işte kullanılmak üzere verilmiş bilgisayarı veriliş amacı dışında kullanmak ve mesai saatleri içersinde uygunsuz paylaşımlar yapmak fiili, "doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hal" olup işverenin bu sebeple gerçekleştirdiği fesih haklıdır.
Açıklanan nedenlerle davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.10.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.