İŞVERENİN OĞLU TARAFINAN 'KULAĞI ÇEKİLEREK' TAZMİNATSIZ KOVULDU!
Bir şirketin gece bekçisi, işyerinde ıhlamur ağacının bir dalını kesince işverenin oğlu tarafından kulağı çekilerek tazminatsız kovuldu. Yerel Mahkeme, bekçinin, ıhlamur ağacının kesilmesi olayından sonra işi bırakarak kendisinin gittiği, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağına hükmetti..
Bir şirketin gece bekçisi, işyerinde ıhlamur ağacının bir dalını kesince işverenin oğlu tarafından kulağı çekilerek tazminatsız kovuldu. Yerel Mahkeme, bekçinin, ıhlamur ağacının kesilmesi olayından sonra işi bırakarak kendisinin gittiği, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağına hükmederken, Yargıtay verilen kararı bozdu.
Bir şirketin gece bekçisi, iddiaya göre, işyerinin önündeki ıhlamur ağacından davalı işverenin evvelden dökülen yaprak ve tomurcuklar işyerini kirletmesin istediğiniz zaman toplayıp evinize götürebilirsiniz diyerek vermiş olduğu izin ve talimat gereği ıhlamurları topladı ve mesai bitiminde bunları evine götürdü. Durumu haber alan şirket ortaklarından birinin oğlu, telefonla arayarak bekçiden, topladığı ıhlamurları geri getirmesini söyledi.
Bunun üzerine,topladığı ıhlamurlarla birlikte işyerine geri giderek, ıhlamurları teslim etti. Ancak siniri geçmeyen patronun oğlu, gece bekçisinin boğazına sarılarak hakaret etti. Darp cebir raporu alarak, patronur oğlunu Jandarma Karakoluna şikâyet eden bekçi, ayrıca işverenini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik ... Bölge Müdürlüğüne şikayet etti. Kendisi hakkındaki hırsızlık suçlamalarını reddetti.
Yapılan incelemede, yerel mahkeme, ıhlamur ağacının kesilmesi olayından sonra işi bırakarak kendisinin gittiğine kanaat getirerek tazminat taleplerini reddetti.Gece bekçisi kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.Gece bekçisinin, çalıştığı işyerinde ıhlamur ağacının bir dalını kestiği iddiası ile davalı şirket ortağının oğlu tarafından iş yerine çağrılarak kulağının çekildiği ve hakarete maruz kaldığı anlaşıldığı, bu nedenle de maruz kaldığı fiili saldırı ve hakaret sebebiyle çalışanın 'haklı fesih' hakkı bulunduğunu ifade eden Yüksek Mahkeme, gece bekçisine kıdem tazminatının ödenmesi gerekeceğine hükmetti.
13/05/2019 tarihli Karardan,
'.... Dosya içindeki delil durumu ve ceza dosyası içeriğine göre davacının gece bekçisi olarak çalıştığı işyerinde ıhlamur ağacının bir dalını kestiği iddiası ile davalı şirket ortağının oğlu tarafından iş yerine çağrılarak kulağının çekildiği ve hakarete maruz kaldığı anlaşılmaktadır. Mahkemece tanık anlatımlarına göre davacının iş yerinden kendisinin ayrıldığı gerekçesi ile tazminat isteklerinin reddine karar verilmişse de davacının maruz kaldığı fiili saldırı ve hakaret sebebiyle iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24/II-c maddesi uyarınca haklı nedenle fesih ettiği kabul edilmelidir. İhbar tazminatı isteğinin reddi yerinde ise de kıdem tazminatının kabulü yerine reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir...'