İŞVERENİN UYARISINA RAĞMEN MASKE TAKMAMAYI SÜRDÜREN ÇALIŞAN, TAZMİNATSIZ OLARAK İŞİNDEN OLABİLİR

İŞVERENİN UYARISINA RAĞMEN MASKE TAKMAMAYI SÜRDÜREN ÇALIŞAN, TAZMİNATSIZ OLARAK İŞİNDEN OLABİLİR

İşveren, işyerinde koronavirüse karşı tüm tedbirleri almakla yükümlüyken, çalışanlar da buna uymak zorunda. Buna göre, işverenin uyarısına rağmen maske takmamayı sürdüren çalışan, tazminatsız olarak işinden olabilir.

İşyerlerinde koronavirüs tedbirlerine uyulması çok önemli. Aksi halde koronavirüs riskinin yanında tedbirlere uymayan işçiler için işinden olma tehlikesi de söz konusu. İşverenlerin çalışanlarına maske temin etmesi gerekiyor. Maskenin kullanılabilir süresi 3 saat, işçinin günlük çalışma süresi 9 saat ise işverenin işçiye günlük 3 tane maske vermesi gerekir. İşveren maskeye ilave olarak işçilere siperlik de verebilir.

MESAFE İŞARETLEMESİ

İşverenin işyerinde sosyal mesafenin korunması için gerekli organizasyonu kurması; yer işaretlendirmelerini yapması, çalışanların masa ve çalışma ortamlarının bu çerçevede yeniden dekore etmesi gerekiyor. Bu sayede işçilerin çalışma ortamında sosyal mesafeyi koruması mümkün olacaktır. Aynı şekilde yemek ve dinlenme alanlarında da sosyal mesafenin korunabilmesi için gerekli işaretlendirme ve planlamalar yapılmalı bütün çalışanların aynı saatlerde aynı ortamlarda bulunmamaları sağlanmalı. İşverenin işçisine işyerinde kullanılmak üzere dağıttığı maske, siperlik iş sağlığı ve güvenliği tedbiridir ve kişisel koruyucu donanım niteliğindedir. Dolayısıyla işçiler nasıl baret takmak zorundaysa aynı şekilde maskeyi de kullanmak zorundadır. İşverenin talimatları doğrultusunda maskesini kullanmayan işçi, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymuyor olacaktır. Bu çerçevede işveren maskesini takmadığını tespit ettiği işçisini öncelikle uyarmak ve bu olayın tekrarlanması halinde iş sözleşmesinin feshedileceğini bildirmek durumundadır.

İş güvenliği tehlikeye düşürülüyor

İşverenin uyarısı sonrası maske takmamayı sürdüren işçi, tazminatsız işinden olabilir. İşverenin işçiyi çıkarma gerekçesi, işçinin kendi isteği yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi olacaktır. Bu nedenle işçiye kıdem veya ihbar tazminatı ödenmesi de gerekmeyecektir.

Okan Güray Bülbül