KAÇAKÇILIK SUÇU İŞLEYENLERE CEZAİ İNDİRİMLERLE PİYANGO VURDU
Kaçakçılık suçu işleyenlere cezai
indirimlerle piyango vurdu
Öncelikle ülkemizde kaçakçılık suçu çok yaygın olup en fazla işlenen suçlar kategorisindedir. Tüm bölgelerimizde ya ikinci ya da üçüncü en fazla işlenen suç türüdür. Malumunuz üzere kaçakçılık tütün mamulleri, akaryakıt ve alkolde çokça yaşanmaktadır. 15 Nisan 2020 tarihindeki Resmi Gazetenin sayısında korona virüsü ile ilgili cezaevlerini boşaltmak adına 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çıkartılmıştır. Bu kanunla beraber 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda bir dizi değişiklikler yapılmıştır. Değişikliklerin tamamı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunundan dolayı ceza alan insanların ceza miktarlarının düşürülmesine yönelik olup, düşürülecek ceza miktarı ciddi oranlara dayanmaktadır. Gelin aşağıda Kaçakçılıkla Mücadele Kanunundaki değişikliklere değinelim.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun en son köklü değişiklikleri 6545 sayılı yasa ile 2014 yılında yapılmış idi. 6 yıl sonra cezaevlerinin dolu olması ve salgın hastalık sebebiyle boşaltılma amacı taşıyarak 7242 sayılı yasa ile 15 Nisan 2020 tarihinde yapılmıştır.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun (KMK) 3. Maddesinin 22. Fıkrasının ikinci kısmına “Eşyanın değerinin hafif olması hâlinde verilecek cezalar yarısına kadar, pek hafif olması hâlinde ise üçte birine kadar indirilir.” Şeklinde bir cümle yerleştirilmiştir. Tabi ki bu cümleden net manada ne anlaşılması gerektiği zamanla yaşanılacak uygulamalarda ve şu anda cezasını infaz etmekte olan kişilerin cezalarının bu yeni değişikliğe uyarlanmaları sonucunda anlaşılacaktır. Fakat örnek vererek ilgili değişikliği açıklamak gerekir ise yerel mahkeme kararlarında 30 karton kaçak yollar ile ülkemize sokulmuş sigaranın bir kişinin kullanım sınırları üzerinde olduğu ve kaçakçılık suçundan ceza verildiği bilinen bir gerçektir. Aynı yerel mahkemeler 200 karton kaçak sigaraya da aynı cezayı vermektedirler. İşte bu değişiklik ile bu suçu işleyen kişilere verilecek cezalarda hakkaniyet gözetilerek indirime gidilecektir.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun etkin pişmanlık hükmünde ciddi bir değişikliğe gidilmiştir. KMK’nın 5. Maddesinin 2. Fıkrası yeniden düzenlenmiş bu düzenlemeye göre ise kaçak yollar ile ülkeye sokulmuş eşyanın gümrüklenmiş değerinin 2 katı kadar tutarı şüpheli veya sanığın Devlet Hazinesine soruşturma aşamasında ödemesi durumunda cezasından yarı oranında, kovuşturma evresinde ödemesi durumunda ise üçte biri oranında cezasında indirim yapılacaktır. Bu durum soruşturma evresinde şüpheli/sanığa Cumhuriyet Savcıları tarafından kovuşturma evresinde ise mahkeme hâkimleri tarafından ihtar yapılır. Kaçak yollar ile ülkeye sokulmuş eşyanın gümrük değeri ise soruşturma aşamasında bilirkişiler tarafından belirlenecektir. Suçunu bir örgüt faaliyeti çerçevesinde işleyenler ile mükerrirler bu indirimden yararlanamayacaktır.
Kaçakçılık suçlarına getirilen bir önemli düzenleme ise ilgili kanununun geçici 12. Maddesinde yapılan değişikliklerdir. Geçici 12. Maddesine göre kaçakçılık suçundan cezasını infaz eden kişi 90 gün içerisinde kaçak eşyanın gümrüklenmiş değerinin 2 katını devlet hazinesine yatırır ise cezasından üçte bir oranında indirim yapılacaktır. Kaçakçılık suçu ile ilgili üst kanun yollarında bulunan dosyalar hakkında ise yukarıda saydığımız durumların olması halinde bozma kararı verilecektir. Şayet söz konusu dosyalar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bulunuyor ise duruma göre istinaf mahkemelerine ya da yerel mahkemelere gönderilecektir.
30.03.2020 tarihinden önce işlenen kaçakçılık suçları ile ilgili denetim süresi 3 yıla çıkarılmış olup sanıklara verilen cezalar ½ oranında infaz edilecektir. Yani 6 yıl ceza alan bir sanık cezasının yarısını yatacağı için 3 yıl yatacaktır, fakat bu üç yıllık ceza süresine de 3 yıllık denetim işletileceği için sanık hiçbir şekilde cezaevine girmeyecektir. 30.03.2020 tarihinden sonra işlenen kaçakçılık suçlarında infaz süresi yine ½ olarak uygulanacaktır, denetim süresi ise 3 yıl değil 1 yıl olarak uygulanacaktır. Yani 6 yıl ceza alan birisi cezasının yarısı olan 3 yılı cezaevinde geçirmesi gerekecek ve bu 3 yıldan 1 yılda denetim indirimi uygulandığında 6 yıl ceza alan birisi 2 yıl cezaevinde kalarak denetim işlemleri ile tahliye olacaktır.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun 2007 yılında yürürlüğe girmesine rağmen bu süreçte iki defa köklü değişikliğe uğramıştır. Kanunumuzda cezaların esnetilmesine yönelik bu değişiklikler suçların caydırıcılığını bitirmekte olup, suç işleme fikrini kuvvetlendirmektedir. Cezaların caydırıcı olacağı bir yaşam dileğiyle…
Av.Yusuf KARATAŞLI
03.05.2020