KAVGADA KUSURU OLMAYAN ÇALIŞANIN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEBİLİR Mİ?

KAVGADA KUSURU OLMAYAN ÇALIŞANIN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEBİLİR Mİ?

İşverenin işyerinde bir kavga meydana gelmesi halinde, kavgayı başlatmayan, karşı tarafı tahrik etmeyen ancak kavgada diğer işçiye karşı fiziki olarak cevap veren işçinin de iş akdini feshetmesi haklı ya da geçerli sebep kapsamında değerlendirilebilir mi ? Yoksa kavgada kusuru olmayan işçinin iş akdinin feshedilmesi ağır bir yaptırım olarak mı kabul edilir.

İşçinin, işverenin başka bir işçisine sataşması ve kavga etmesi 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25/II, d hükmü uyarınca haklı fesih nedeni sayılmıştır. Sataşma niteliğinde olmadığı sürece, diğer işçilerle devamlı ve gereksiz tartışmaya girişmek, iş arkadaşları ile ciddi geçimsizlik göstermek geçerli fesih nedenidir. Buna karşılık bir darp veya hakaret söz konusu olmaksızın işçinin, Kanun'un gerekçesinde de belirtildiği gibi "amirleri veya iş arkadaşları ile ciddi geçimsizlik göstermesi, sıkça ve gereksiz yere tartışmaya girişmesi" gibi davranışlarda bulunması, işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde, geçerli bir fesih nedenidir.

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 07.02.2017 tarihli, 2016/4157 Esas ve 2017/1265 Karar sayılı kararında bu konu tartışılmış olup, özetle;

'....vardiya değişimine geç gelen …'ın olumsuz davranışları sebebiyle tartışmaya sebep verip ilk önce davacıya sağ eli ile vurmak isteyip karın kısmına tekme atarak kavgayı başlatıp ilk önce davacıdan olumsuz herhangi bir söz gelmeden ana avrat küfür ettiği halde kavgayı başlatmayan davacının iş akdinin feshedilip davacı ile birlikte çalışan diğer güvenlik görevlisi …'ın işyerinde çalışmasının devam ettirilmesi...' ile ilgili davaya konu olayda,

Sataşmayı başlatan işçinin iş sözleşmesi davacı ile birlikte feshedilmemiş ise de daha sonra feshedilmiştir. Ancak bu kavganın işyerinde olumsuzluklara yol açtığı sabittir. Davacı da karşılık vererek bu olumsuzluğa yol açan davranışta bulunmuştur. Her ne kadar davacı diğer işçinin tahriki ile bu davranışta bulunmuş ve aslında sataşan diğer işçi olup, bu işçinin iş sözleşmesi o an için feshedilmemiş ise de bu durum işveren açısından geçerli nedeni ortadan kaldırmaz. Fesih haklı değilsede geçerli nedene dayanmaktadır. Davanın reddine...' karar verilmesi gerekir.

Söz konusu karardan özetle, şu çıkarımları yapabiliriz:

1- İşyerinde kavga çıkması ve bir işçinin diğerine sataşması işveren açısından haklı fesih sebebidir.
2- İşveren, kavgayı başlatmayan, karşı tarafı tahrik etmeyen ancak karşılık veren işçinin iş akdini geçerli sebeple feshedebilir.

SGK Rehberi