"KAYINVALİDEM ÖLDÜ" YALANIYLA İZİN ALAN PERSONEL TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARILDI

"KAYINVALİDEM ÖLDÜ" YALANIYLA İZİN ALAN PERSONEL TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARILDI

Kayınvalidem öldü diyerek izin alan personelin, aslında kayınvalidesinin ölmediğini öğrenen Patron, çalışanının işine tazminatsız son verdi.

Kayınvalidesi rahatsızlanan çalışan, patronunu telefonla arayarak, Kayınvalidesinin öldüğünü söyledi ve 5 gün mazeret izni aldı. İşe döndüğünde kayınvalidesinin ölmediğini gizleyen çalışandan defin ruhsatı istenince gerçek ortaya çıktı. Kendisine yalan söylenilmesine sinirlenen Patron, çalışanının işine derhal ve tazminatını ödemeden son verdi.

USTABAŞINA 'KAYINVALİDEM ÖLDÜ' DEDİ!

Kayınvalidesinin öldüğü gerekçesiyle izin almasına rağmen, ölmediğini öğrendiği halde bu yeni durumu izindeyken, yada izin dönüşünde işverene bildirmeyen çalışanın işine tazminatsız son verildi.

ZATEN HASTAYMIŞ....5 GÜN OLMASA DA 3 GÜN İZİN HAKKI VAR..

İşe iade için dava açan Çalışana, Yerel Mahkeme 'Kayınvalidesi zaten hastaymış, 5 olmasa da 3 gün hastalık izin hakkı var, daha hafif bir disiplin cezası verilmeliydi' diyerek işe iade kararı verirken, Yargıtay izne ilişkin mazeretinin gerçek olmadığının araştırma sonucu ortaya çıktığı, bu davranış ise doğruluk ve bağlılığa aykırı diyerek işten çıkarmayı haklı buldu.

YARGITAY: YALAN BEYAN FESHİ HAKLI KILAR!

Yerel Mahkemenin işe iade kararını işvereni temyiz etti.

Dosyayı yeniden değerlendiren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş mahkemenin verdiği kararı bozdu.


Karardan;


'.....Davacı vekili müvekkilinin davalı işyerinde çalışırken Amasya'da yaşayan kayınvalidesinin öldüğüne dair haber aldığını, 5 gün mazeret izni alarak gittiği Amasya'da kayınvalidesinin ölmediğini,hastanede müşahade altında olduğunu öğrendiğini,izin dönüşü kayınvalidesi ölmediği için işverence davacının kayınvalidesinin hastalığı nedeniyle 3 gün mazeret izni hakkı bulunduğu dikkate alınmadan,daha hafif disiplin cezalarının uygulanması değerlendirilmeden iş akdinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla kıdem ve ihbar tazminatlarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, ustabaşına telefon eden davacının kayınvalidesinin öldüğünü söyleyerek 5 gün mazeret izni aldığını, izindeyken yada dönüşünde kayınvalidesinin ölmediği hakkında beyanda bulunmadığını, kendisinden defin ruhsatı istendiğinde durumun ortaya çıktığını,davacının işverene yalan beyanda bulunarak işverenin güvenini kötüye kullandığını,doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışı nedeniyle iş akdinin 4857 sy. 25/2-e ve g maddesi uyarınca haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.Yerel mahkemece feshin haksız olduğu kabul edilerek istek konusu alacaklar hüküm altına alınmıştır.

Davacının kayınvalidesinin öldüğü gerekçesiyle izin almasına rağmen, ölmediğini öğrendiği halde bu yeni durumu izindeyken, yada izin dönüşünde işverene bildirmediği, gizlediği, izne ilişkin mazeretinin gerçek olmadığının araştırma sonucu ortaya çıktığı, davacının bu davranışının doğruluk ve bağlılığa aykırı olup, iş akdinin feshinin haklı nedene dayandığı anlaşıldığından davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. ....'

SGK Rehberi