KORONAVİRÜSTEN ÖLEN SAĞLIKÇININ AİLESİNE ÖLÜM GELİRİ BAĞLANDI
Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge sonrasında SGK Türkiye’de ilk kez bir sağlık çalışanın ailesine ölüm geliri bağlandı. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Genel Cerrah Doktor Salih Cenap Çevli’nin avukatı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine dava açmaktan korkmamalarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tanısı konan ve vefat eden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlandırılmasına ilişkin genelge yayınladıktan sonra Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Sosyal Güvenlik Kurumu, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Genel Cerrah Doktor Salih Cenap Çevli’nin ailesine ölüm geliri bağladı. Çevli ailesinin avukatı Sami Narter ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının ailesinin dava açmaktan çekinmemeleri çağrısında bulundu.
ÖNCE KORONAVİRÜSTEN ÖLDÜĞÜNÜ KANITLADILAR
Genel Cerrah Doktor Salih Cenap Çevli, Koronavirüs pandemisiyle mücadele eden sağlıkçılardandı, ancak hastasından kaptığı virüs nedeniyle 26 Mayıs 2020 tarihinde hayatını kaybetti. Çevli’nin ölümünün ardından ailesini dava sürecini başlattı. Cenap Çevli'nin ölümünün koronavirüsten olduğunu kanıtlanması istendi. Ailenin avukatı Sami Narter, İstanbul Bakırköy Adliyesi İş Mahkemesi’ne dava açarak, Çevli’nin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesinin iş kazası olduğunun tespiti ve manevi tazminat davası açtı. Aynı zamanda da SGK’ya başvuruda bulunuldu.
SGK CEVLİ'NİN EŞİNE VE ÇOCUĞUNA MAAŞ BAĞLADI
Çevli ailesinin acısını bir nebze olsa giderecek karar SGK’dan geldi. Çevli’nin eşine 1600 lira, çocuğuna da 842 lira ölüm geliri bağlandı.
Çevli’nin kardeşi Gamze Yıldırım, sağlık çalışanlarının koronavirüsten ölümünün illiyet bağı aranmaksızın kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Abimin ölümünün meslek hastalığı olduğu buz gibi ortadayken, bir yandan bunu kanıtlamaya çalışmak bizim için çok acı. Acılarımızla mı uğraşalım, bunlarla mı uğraşalım. Türk Tabipler Birliği’nin bu konudaki çağrısı kabul edilmeli. Benim abim pazarda kapmadı bu hastalığı, görevinin başındaydı. Çok kırgın ve üzgünüm” dedi.
Çevli ailesinin avukatı Dr. Sami Narter, bu kararın önemli olduğunu ve iş mahkemesinde açtıkları davada ellerini güçlendireceklerini ifade ederek, iş kazası ve meslek hastalığında hayatını kaybedenlerin yakınlarına haklarını arama çağrısında bulundu. Narter, özellikle koronavirüs sürecinde insanların dava açmaktan çekindiğine dikkat çekerek, “İnsanların dava açmaktaki tereddütleri birkaç noktada toplanıyor. ‘Devlete karşı dava açarsak zarar görür müyüz, davayı kaybeder miyiz, davayı kaybedersek karşı tarafın masraflarını da biz ödemek zorunda kalırız’ diye çekinceler oluşuyor” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGE YAYINLADI
Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelge ile, çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan çalışma gücü kayıpları ile vefat hallerinde sağlık çalışanlarının, meslek hastalığı veya vazife malullüğü kapsamındaki sosyal güvenlik haklarından yararlanabilecekleri açıklandı.
ÜNİVERSİTE VE ÖZEL HASTANELER DE ÇALIŞANLARIN AİLELERİ DE BAŞVURABİLECEK
Genelge ile, koronavirüs nedeniyle meslek hastalığı veya vazife mallülüğünden, üniversite, ve özel dahil tüm sağlık kurumlarındaki çalışanlar yararlanabilecek.
BAŞVURULAR NASIL OLACAK?
Başvurular ilgili birim amiri (İl, İlçe Sağlık Müdürü, Başhekim) sonrasında ise İl Sağlık Müdürü tarafından onaylanacak.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki memurlar ile ilgili onaylanan başvurular İl Sağlık Müdürlüklerince Sağlık Bakanlığı'na gönderilecek.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda istihdam şekli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamı dışında görev yapan çalışanlara ilişkin onaylanmış başvurular ise, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri'ne gönderilecek.