LİSE MEZUNU KPSS'Sİ İLE MEMUR OLAN KİŞİNİN DERECESİ YÜKSEKÖĞRENİM DİPLOMASINA GÖRE BELİRLENEBİLİR Mİ?

LİSE MEZUNU KPSS'Sİ İLE MEMUR OLAN KİŞİNİN DERECESİ YÜKSEKÖĞRENİM DİPLOMASINA GÖRE BELİRLENEBİLİR Mİ?

İhtilafın lise mezunu olarak KPSS'ye giren ve bu KPSS puanı esas alınmak suretiyle sözleşmeli personel kadrosuna atanan davacının, Devlet Personel Başkanlığının görüş yazısı doğrultusunda memuriyete giriş derecesinin ön lisans mezuniyeti yerine KPSS'ye girdiği tarihteki lise mezuniyetine göre belirlenmesi olduğu görülmektedir. Bu durumda, davacının memuriyete girişten önce yüksek öğrenim mezunu olduğu ve bu hususun ihtilafsız olduğu dikkate alındığında, memuriyete giriş derece ve kademesinin yüksek öğrenim mezuniyetine göre belirlenmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde ve davanın reddi yolundaki Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

T.C.

DANIŞTAY

12. DAİRE

E. 2018/8167

K. 2020/1602

 Balıkesir İdare Mahkemesi'nin 26/11/2013 tarih ve E:2013/1138, K:2013/1604 Sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:

Dava konusu istem: Susurluk 1 numaralı acil sağlık hizmetleri istasyonunda acil tıp teknisyeni olarak görev yapan davacı tarafından, 24/07/2009 tarihinde Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği, önlisans bölümünden mezun olduğundan, bu mezuniyeti gözönünde bulundurularak intibakının yapılması istemiyle yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin işleminin iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Balıkesir 1. İdare Mahkemesince; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin "Ortak Hükümler" alt başlığının A/12- ( d ) bendinde, üst öğrenime dayalı olarak intibak ( kademe ve derece ilerlemesi ) yapılabilmesi için üst öğrenimin memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak tamamlanması gerektiğinin açıkça kurala bağlandığı, 15/07/2010 tarihinde kamu görevine başlayan davacının 24/07/2009 tarihinde intibak talebine esas yüksek okulu bitirdiği görüldüğünden, davacının memuriyete giriş tarihinden önce bitirmiş olduğu üst öğretime dayalı olarak kademe ve derecesinin düzeltilmesini isteminin reddine ilişkin olduğu anlaşılmakla, dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, Kamu Personel Seçme Sınavına başvurduğu tarihte lise mezunu olduğu, memuriyete atama işlemi yapılana kadar önlisans programını bitirmiş olmasına rağmen ataması, başvurusuna göre yapıldığı için lise mezunu olarak atandığı, lise mezunu olarak sınava girmesinin mevzuat gereği olduğu Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idarelerden Sağlık Bakanlığı tarafından, İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu belirtilerek, istemin reddi gerektiği savunulmuş olup, Balıkesir Valiliği tarafından ise savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

KARAR : İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY :

Susurluk 1 numaralı acil sağlık hizmetleri istasyonunda acil tıp teknisyeni olarak görev yapan davacı, 2008 yılında lise mezunları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına girmiş, 24/07/2009 tarihinde Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği Önlisans Bölümünden mezun olduktan sonra 15/07/2010 tarihinde ise lise mezunu olarak olarak katıldığı Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre 657 Sayılı Kanun'un 4/B maddesi uyarınca göreve başlamıştır.

Davacı tarafından intibakının yapılması istemiyle yapmış olduğu başvurusunun davalı idarenin, Devlet Personel Başkanlığının görüş yazısında "KPSS kılavuzlarında yer verilen usul ve esaslara uygun olarak bir alt öğrenim düzeyinden KPSS ye giren ve bu puanı esas alınmak suretiyle sözleşmeli personel pozisyonlarına atananların, 657 Sayılı Kanun'un geçici 37 maddesi uyarınca memur kadrolarına atanmaları durumunda memuriyete giriş derecelerinin üst öğrenim düzeyi yerine alt öğrenim düzeyine göre tespit edilmesi gerektiği" görüşü nedeniyle reddi üzerine bakılmakta olan dava açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT VE HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin "Ortak Hükümler" başlıklı bölümünün "A" bendinde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri gösterilmiştir. İlgili maddede lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin 12. derecenin 2. kademesinden, 2 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerin ise 10. derecenin 2. kademesinden memuriyete giriş yapacakları kuralına yer verilmiştir.

Aynı maddenin 12- ( d ) numaralı alt bendinde ise ( İptal: Anayasa Mahkemesi'nin 16/4/2003 tarihli ve E.: 2003/22, K.: 2003/34 Sayılı kararı ile.; Yeniden düzenleme: 17/9/2004 - 5234/1 md. ) Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak ( 87. maddeye tâbi kurumlarda çalışanlar dahil ) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." kuralına yer verilmiştir.

Uyuşmazlığın kaynağının; lise mezunu olarak KPSS'ye giren ve bu KPSS puanı esas alınmak suretiyle sözleşmeli personel kadrosuna atanan davacının, Devlet Personel Başkanlığının görüş yazısı doğrultusunda memuriyete giriş derecesinin ön lisans mezuniyeti yerine KPSS'ye girdiği tarihteki lise mezuniyetine göre belirlenmesi olduğu görülmektedir.

Bu durumda, davacının memuriyete girişten önce yüksek öğrenim mezunu olduğu ve bu hususun ihtilafsız olduğu dikkate alındığında, memuriyete giriş derece ve kademesinin yüksek öğrenim mezuniyetine göre belirlenmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde ve davanın reddi yolundaki Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

SONUÇ : Açıklanan nedenlerle;

1.2577 Sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan davacının temyiz isteminin kabulüne,

2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin temyize konu Balıkesir İdare Mahkemesi'nin 26/11/2013 tarih ve E:2013/1138, K:2013/1604 Sayılı kararının BOZULMASINA,

3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,

4. 2577 Sayılı Kanun'un ( Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen ) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 26.02.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.