MAĞDUR HAKLARI DAHA DA GÜÇLENDİ!
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Yargı Reformunun 4. Paketi olan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile mağdur haklarını güçlendiren yeni düzenlemeler de hayata geçirildi.
Adalet Bakanlığınca, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında suç mağdurlarının haklarının güçlendirilmesine ve bilgilendirilmesine yönelik hedefler tek tek hayata geçiriliyor. Adliyelerde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin faaliyete geçirilmesi, Adli Görüşme Odalarının (AGO) sayılarının arttırılması ve 63 sayılı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi öngörülen ve hedeflenen faaliyetler kapsamında yer almıştı.
Yargı Reformunun 4. Paketinde de mağdur haklarına ilişkin bir dizi düzenleme yapıldı.
MAĞDURLARIN ADALETE ERİŞİMİNE KATKI
Kabul edilen yasayla, ceza soruşturması neticesinde düzenlenen iddianame artık mağdura da tebliğ edilecek. Mağdur duruşma öncesinde suçun hukuki olarak nitelendirilmesinden haberdar olacak. İddianamenin tebliği sonucu mağdur da yargılama konusu olayda hangi iddiaların kabul gördüğünü ve ne şekilde değerlendirildiğine vakıf olması sağlanacak. Böylece mağdurlar iddianamede hangi delillere itibar edilerek delillerin ne şekilde ilişkilendirildiğini de görmüş olacak. Mağdurlar, şikayetine ilişkin olarak iddiasını ispata yarayacak başkaca delilleri hazırlayıp sunabilecek veya toplanmasını isteyebilecek. Mağdur duruşma öncesinde yapılan bu bilgilendirme ile yargılama aşamasına daha hazırlıklı gelebilecek. Katılma hakkı ve diğer itirazlarını daha güçlü şekilde ifade edebilecek. İddianame içeriğinden önceden haberdar olunması, yargılamayı da hızlandıracak.
ŞİDDET EYLEMLERİNİN BOŞANAN EŞE KARŞI İŞLENMESİ, SUÇUN NİTELİKLİ HALİ OLARAK DÜZENLENDİ
Düzenlemeyle şiddet eylemlerinin boşanılan eşe karşı işlenmesi halinde de caydırıcı cezalar ile karşı karşıya kalınacak. ‘Kasten öldürme’, ‘Kasten yaralama”, “Eziyet”, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarının boşanılan eşe karşı işlenmesi halinde faillerin daha nitelikli cezalar ile cezalandırılması sağlanacak.
MAĞDURLAR FARKLI İLETİŞİM KANALLARI İLE DURUŞMAYA ÇAĞRILABİLECEK
Yapılan düzenlemeler adalete erişimlerinin güçlendirilmesi yolunda önemli kazanımlar getiriyor. Davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelemeyen mağdur ve tanıklara yeni duruşma günü e-posta, telefon ve SMS gibi iletişim araçlarıyla bildirilebilecek. İddianame ve duruşma tarihleri de aynı şekilde mağdur ve sanıklara, e-posta, telefon ve SMS gibi iletişim araçlarıyla iletilebilecek. Mazereti nedeni ile duruşmaya gelemeyen mağdurlar yeni duruşma gününden haberdar olabilecek. Duruşma davetiyesi tebliğ olunmasına rağmen, davetiye eline geçmeyen mağdur ve tanıklar hakkında kolluk marifeti ile hemen zorla getirme emri çıkarılmayacak. Mağdur odaklı adalet anlayışı doğrultusunda mağdurların adli süreçte ikincil örselenmesinin önüne geçilecek.