Mesai saatinde 'camiye uyumaya gitti! Tazminatsız işinden oldu...
Mesai saatinde 'camiye uyumaya gitti!'Tazminatsız işinden oldu...
Mardin'de ilginç bir olay yaşandı. Kızıltepe ilçesindeki bir işyerinde çalışan, kaçak tespit görevlisi; mesaisaatleri içerisinde amirinden izin almadan görev yerinin dışında başka bir yerde bulunduğu, mesai saatleri içerisinde İlçedeki Eminettin Camiinde uyuduğu tespit edilince tazminatsız olarak işten çıkarıldı.
Yaşanan olayda,Saha görevine çıkan denetim elemanı, ekip arkadaşlarıyla beraber camiye gidip uyuyunca, işyeri çalışanları tarafından yapılan ihbar üzerine, çalışanların camiide oldukları tespit edilerek gizlice uyurken fotoğrafları çekildi. Haklarında tutanak düzenlenerek, işten çıkarıldı.
İş yerinden kıdem ve tazminat almadan kovulmanın şokunu yaşayan çalışan, soluğu Mardin 1.Asliye Hukuk( İş) Mahkemesi'nde aldı. İş akdinin haksız olarak feshedildiğini ileri süren davacı çalışan, fesih gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını belirterek işe iadesine karar verilmesini talep etti.
AMİRİNE HABER VERMEDEN MESAİ SAATİNDE CAMİİDE UYUDU:
Mahkemede savunma yapan davalı işveren ise davacının iş akdinin iş yerindeki kurallara uymaması, işi aksatması,çeşitli defa uyuduğuna dair söylentilerin olması ile birlikte, işverenin güvenini kötüye kullandığı, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlar içinde bulunduğu için tazminatsız işten atıldığını öne sürdü. Davacının mesai içinde, saat 15:30 civarında diğer iş arkadaşları ile birlikte camiide uyumaktayken denetim ekiplerince yakalandığını, bu sebeple sözleşmesinin haklı nedene dayanılarak sona erdirildiğini iddia etti.
MAHKEME İŞE İADE TALEBİNİ KABUL ETTİ
Sataşma, genel olarak hakaret, darp, kavga, tehdit şekillerinde karşımıza çıkmaktadır. İşçinin işveren veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi, işverene yahut onun aile üy
Davalı tarafından hiçbir fotoğraf yahut video kaydı sunulmadığı, bu sebeble davalı tarafın fesih sebebinin haksız olduğu, feshin son çare olması ilkesine aykırılık teşkil ettiğine hükmeden mahkeme, davalı işverenin davacının iş akdini haklı sebeple feshettiğini ispatlayamadığı gerekçesiyleişe iadeye karar verdi. Kararı işveren temyiz etti. Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi emsal bir karara imza attı.
YARGITAY KARARI BOZDU
4857 sayılı İş Kanunu'nun 20. maddesine dikkat çekilen Yargıtay kararında, '..olay günü saat 15:30 sıralarında davacı ve arkadaşlarının, Camiide yattığının davalı şirket denetim görevlilerince tespit edildiği, durumun tutanak altına alındığı, tutanak altında imzası bulunan kişilerin beyanlarında olayı ve tutanak içeriğini doğruladığını ayrıca, Fesih sebebini içerir fesih bildiriminin yazılı olarak davacıya tebliğ edildiği, öncesinde davacının savunmasının alındığı dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı işverence yapılan feshin haklı nedene dayandığının kabulü gerekir.' dedi.
İŞVEREN FESHİNDE HAKLI
Dosyadaki bilgi belgelerden, tanıkların anlatımlarından, davacının bu eyleminin 4857 sayılı İş Kanununun 20/3 bendinde düzenlenen 'haklı fesih' niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.