Sansür yasası Meclis'ten geçti
Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı “sosyal medya” düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adıyla hazırlanan düzenlemeyle, Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan Twitter, Facebook gibi yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulunduracak. Yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95’e kadar daraltılacak.
Suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi “imkan”ı sağlanacak.
Kamu çalışanlarına WhatsApp yasağı
Kamu çalışanlarına WhatsApp,Telegram gibi yabancı mesajlaşma programlar
yerine "yerli" mesajlaşma programlarının kullanılması zorunlu hale getirildi .
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından kamu için hazırlanan güvenlik rehberinde “yerli sistemlere geçiş önceliği” istendi.
Rehberde, bu kapsamda WhatsApp, Telegram gibi yabancı mesajlaşma programları yerine yerli mesajlaşma programlarının kullanılması zorunluluk haline getirildi.
Buna göre kamu personeli özel hayatında bu programları kullanabilecek, ancak kurumsal işlemlerde kullanmayacak.
Milliyet‘ten Kıvanç El’in haberine göre, kamuda ‘bilmesi gerekenler prensibi’ ile evraklara ulaşımın hedeflendiği rehberle tüm kamu kurumlarında siber saldırıların engellenmesi, bilgi sızdırılmasının kontrolünün sağlanması hedefleniyor.
Rehberle “Yerli ve milli ürün kullanımının teşvik edilmesi”, “Mükerrer çalışmaların ve yatırımların önüne geçilmesi”, “Güvenlik tedbirlerinin üç seviyeli olacak şekilde derecelendirilmesi”, “Güvenlik tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığının denetlenebilmesi” gibi 12 başlıkta hedefler ortaya konuldu.
“YERLİ VE MİLLİ UYGULAMALAR TERCİH EDİLSİN”
Rehberde kurumsal haberleşme amacıyla WhatsApp ve benzeri yabancı mesajlaşma uygulamaları yerine sunucuları kurum kontrolünde olan mesajlaşma uygulamalarının kullanılması da istendi.
Rehberde, “Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmamalıdır” denildi.