Ankara'da sıfır kilometre bir otomobil satın alan vatandaş bir süre sonra otomobilin sol ön camında ve kapısınında bazı teknik sorunlarla karşılaştı. Bu sorunların giderilmesi için otomobilin teknik servisine başvuran vatandaş olumlu yanıt alamadı. Ardından da aracını ekspertize götüren vatandaş otomobilin sol ön kapısının değiştirilmiş olduğuna dair ekspertiz raporu aldı.
AYIPLI OTOMOBİLİ FİRMA DEĞİŞTİRMEYİNCE MAHKEMENİN YOLUNU TUTTU
Aldığı ekspertiz raporu ile otomobili satın aldığı firmaya başvuran vatandaş aracının ayıplı olduğunu bildirerek değiştirilmesini istedi. Ancak otomobil firmaı müşterisinin bu talebine olumlu yanıt vermeyerek reddetti. Aldığı olumsuz cevap üzerine mahkeme yolunu tutan müşteri otomobil firması hakkında dava açtı.
FİRMA İDDİALARI KABUL ETMEDİ
Açılan davada savunma yapan otomobili satan firmanın vekilleri araçta üretimden kaynaklanan bir sorun olmadığını, otomobilde meydana gelen ayıbın satış işlemi gerçekleştikten sonra kaynaklandığını, aracın kalite kontrolden geçtikten sonra müşteriye teslim edildiğini, ayıp olarak bahsedilen boyalı kapının satın alınmka işlemi sırasında müşteri tarafından farkedilebileceğini söyleyerek savunma yaptılar. Davalının vekilleri mahkemede son olarak araçtaki ayıplı unsurun aracın kullanılmasını engelleyecek nitelikte olmadığını, güvenlikle alakasının bulunmadığını ifade ederek davanın reddedilmesini istediler.
MAHKEME AYIPLI OTOMOBİLİN DEĞİŞTİRİLMESİNE HÜKMETTİ
Mahkeme ayıplı otomobilin gerçek durumunun tespit edilebilmesi için bilirkişi raporu istedi. Bilirkişi raporunda ise otomobilin sol ön kapısının değiştirilmiş olduğu tespiti yapıldı. Bu raporu dikkate alarak karar veren Ankara 10. Tüketici Mahkemesi davacının ayıplı otomobilinin davalı otomobil firması tarafından ayıpsız misliyle değiştirilmesine hükmetti.
Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda kararın ayrıntılarına da değinildi. Buna göre aracın satışı sırasında ayıplı olan sol kapıya ilişkin herhangi bir belge ortaya konulamadığı, firma tarafından otomobilin ayıpsız satıldığının belgelenemeyerek ispatlanamadığı ifade edildi. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 8. maddesi gereği müşterinin ayıplı otomobili kullanmaya ve bunu kabul etmeye zorlanamayacağına karar verildi.
FİRMA HAKKINDA DOLANDIRICILIK SUÇUNDAN ŞİKAYETÇİ OLDU
Öte yandan ayıplı otomobil satın aldığı için mağdur olan vatandaş avukatı aracılığı ile ilgili otomobil firması hakkında yeni bir dava süreci başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına firma hakkında şikayette bulunan vatandaş firmanın dolandırıcılık suçundan cezalandırılmasını istedi.
Aralık 16, 2019 0
Kasım 1, 2020 0
Nisan 6, 2021 0
Nisan 21, 2020 0
Haziran 29, 2020 0
Haziran 24, 2024 0
Haziran 24, 2024 0
Haziran 9, 2024 0
Haziran 9, 2024 0
Toplam Oy: 207
Kabul edilebillir