TASARRUFUN İPTALİ DAVALARINDA MAHKEME RESEN YETKİSİZLİK KARARI VEREBİLİR Mİ ?
TC
YARGITAY
17. Hukuk Dairesi
2014/5794 E.
2014/6162 K.
Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın yetkisizliğine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Davacı vekili, borçlu Ahmet aleyhine icra takibi yaptıklarını, borcu karşılayacak malı bulunamadığını ileri sürerek borçlunun, dava konusu taşınmazlarını davalıya satışına ilişkin tasarrufun iptalini talep etmiş, mahkemece diğer davalılara ilişkin dava dosyaları tefrik edilmiştir.
Mahkemece, taşınmazların bulunduğu yer nazara alınarak resen yetkisizlik kararı verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava 6183 sayılı Kanun’un 24 ve devamı maddelerine dayanılarak açılmış tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
Tasarrufun iptali davalarında, 6100 sayılı HMK'nın 6 ve devamı maddelerinde düzenlenen yetki kuralları geçerlidir. Tasarrufun iptali davaları ayni hakka değil kişisel hakka dayanan davalardır. Bu nedenle davanın konusu taşınmaz olsa bile taşınmazlara ilişkin kesin yetki kurallarını düzenleyen HMK'nin 12. maddesi hükmü bu davalarda uygulanmaz. Bu nedenle, mahkemece yargılamaya devam ile davanın diğer şartlarının araştırılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi yerine mahkemenin yetkisizliğine ve dosyanın Ceyhan Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 21.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.