TAZMİNAT PEŞİN ÖDENİR

TAZMİNAT PEŞİN ÖDENİR

Tazminat peşin ödenir

KIDEM tazminatı ödenirken tamamı peşin olarak veriliyor. İşçinin onayı olmadan taksit de yapılamıyor. Üstelik damga vergisinden başka kesinti de yasal değil.
Özel bir şirkette çalışmaktayım, yakında emekli olup işten ayrılacağım.
10 yıllık hizmetim var. Tazminatım bu süreye göre mi hesaplanacak? Şirket tazminatımı bana ne zaman ödemek zorunda? Zahiddin KARAGÜL

Kıdem tazminatı şu anki yasalarımıza göre en az 1 yıl aynı işyerinde çalışanlara kendi istek ve kusuru dışında ayrıldıklarında ödeniyor. Ancak sizin gibi emeklilik, askerlik, kadınlarda evlilik gibi sebeplerle istifa eden yani kendi isteği ile ayrılanlar da tazminat alabiliyor. İş Kanunu'na göre; kıdem tazminatına hak kazanarak iş sözleşmesi sona eren işçiye işveren sözleşmenin fesih tarihinde kıdem tazminatını peşin olarak ödemek zorundadır. Ancak işçinin izni olursa ve belli bir vade farkı da uygulanarak taksitle ödenebilir.
Ancak işçi bunu kabul etmezse, derhal ve peşin olarak ödemek durumundadır. Ayrıca tazminatta damga vergisinden başka kesinti de yapılamıyor.

SİGARA YASAĞINA UYULUYOR

İşe aldığımız işçilerle yaptığımız sözleşmeye sigara içme yasağı ile ilgili özel madde koyduk. Ancak bazı işçiler gizli gizli sigara içiyor. Biz bu işçileri tazminatsız işten atabilir miyiz? (İSMİ SAKLI)

İşçilerin iş veren tarafından konulan ve yasalara uygun yönetmelik, ya da yönergelere uyma zorunluluğu vardır.

İşverenin koyduğu kurallar yasaya aykırı değilse geçerlidir.
Ayrıca sözleşmede de yasaya aykırı olmayan maddeler varsa buna her iki taraf da uyar. Bir işyerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa ve işçinin yasağın söz konusu olduğu bölgelerde sigara içtiği tespit edilmişse, tazminatsız olarak işten çıkartılabilir.
Yargıtay bu konuda çoğu kez işçileri haksız bulmuştur.
İşçiye getirilecek sigara içme yasağının hukuki bir değer taşıyabilmesi için mevzuat, toplu iş sözleşmesi ya da iş sözleşmesi ile konulmuş olması gerekir.
Bunlar dışında, işverenin yönetim hakkına dayanarak tek taraflı bir irade ile sigara içme yasağı koyabilmesi olanağının varlığı tartışılabilir. Bununla birlikte, özellikle yangın tehlikesinin bulunduğu işyerlerinde, can ve mal güvenliği yönünden, işverenin sigara içmeyi yasaklaması mümkün sayılmalıdır.

ASKERDE ÖDENEK KESİLİYOR