TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİN AKLANMASI SUÇLARINA İLİŞKİN İHTİSAS KARARI

TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİN AKLANMASI SUÇLARINA İLİŞKİN İHTİSAS KARARI

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin, 7.2.2013 tarihli ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 4. maddesinde düzenlenen terörizmin finansmanı suçu ile 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçuna ilişkin açılacak kamu davalarına bakacak mahkemeler nezdinde ihtisas mahkemelerinin belirlenmesine ilişkin 24.6.2021 tarihli ve 485 sayılı kararı ekte ilan edilmiş olup, mezkûr karar 25.6.2021 tarihli ve 31522 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin Kararı

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığından:

Karar Tarihi : 24.06.2021

Karar No : 485

7.2.2013 tarihli ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 4. maddesinde düzenlenen terörizmin finansmanı suçu ile 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçuna ilişkin açılacak kamu davalarına bakacak mahkemeler nezdinde ihtisas mahkemelerinin belirlenmesi hususu görüşülerek;

Ülkemizin barış ve güvenliğine yönelik önemli bir tehdit oluşturan terörizmin finansmanı suçu ile ulusal ve uluslararası düzeyde ülkelerin mali, ekonomik kaynaklarını tehdit eden aklama suçuyla etkin bir şekilde mücadele edebilmek ve ivedilikle karar alınmasını sağlamak maksadıyla, mezkûr suçlar bakımından açılacak davalara bakacak mahkemeler nezdinde ihtisas mahkemelerinin belirlenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

26.9.2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 9. maddesinin beşinci fıkrası hükmüyle, ceza mahkemelerinde ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak daireler arasındaki iş dağılımının Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenebileceği düzenlenmiştir.

6415 sayılı Kanun’un 4. maddesinde terörizmin finansmanı suçu düzenlenmiş olup bu maddenin yedinci fıkrasında, 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun soruşturmaya, kovuşturmaya ve infaza ilişkin hükümlerinin, bu suç bakımından da uygulanacağı belirtilmiştir. 5235 sayılı Kanun’un 11, 12 ve 13. maddeleri dikkate alındığında, 3713 sayılı Kanun kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalara bakmakla görevli mahkemenin ağır ceza mahkemesi; 5237 sayılı Kanun’un 282. maddesinde düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu dolayısıyla açılan davalara bakmakla görevli mahkemenin ise asliye ceza mahkemesi olduğu görülmektedir. Öte yandan 5235 sayılı Kanun’un 15. maddesinin dördüncü fıkrası hükmüyle, 3713 sayılı Kanun’un kapsamına giren suçlar sebebiyle açılan davaların, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan ağır ceza mahkemesinde görüleceği düzenlendiğinden 6415 sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince terörizmin finansmanı suçu bakımından da açılan davaların ilin adıyla anılan ağır ceza mahkemesinde; suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu dolayısıyla açılan davaların ise, özel bir düzenlemenin bulunmaması sebebiyle, o yer asliye ceza mahkemesinde görüleceği anlaşılmaktadır.

Kurulumuz Birinci Dairesinin 12.2.2015 tarihli ve 224 sayılı kararıyla, 5237 sayılı Kanun’un İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (318, 319, 323, 324, 325 ve 332. maddeler hariç), örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imâl ve ticareti suçu ile 3713 sayılı Kanun kapsamına giren suçlar bakımından ihtisas mahkemeleri belirlenmiştir. 6415 sayılı Kanun’un 4. maddesinde düzenlenen terörizmin finansmanı suçunun niteliği ve Kurulumuzun mezkûr ihtisas kararı dikkate alınarak bu hususta ihtisas mahkemeleri belirlenmesi yoluna gidilmiştir.

Bu çerçevede; terörizmin finansmanı suçu bakımından açılacak davalara, ağır ceza mahkemesinin tek dairesinin bulunduğu il merkezlerinde bu mahkemenin, birden fazla dairesinin bulunduğu il merkezlerinde 2 numaralı ağır ceza mahkemesinin; Diyarbakır’da 4 ve 5 numaralı, İstanbul’da 13 ve 14 numaralı ağır ceza mahkemelerinin; suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu bakımından açılacak davalara ise o yerde asliye ceza mahkemesinin tek dairesinin bulunduğu mahallerde bu mahkemenin, birden fazla dairesinin bulunduğu mahallerde ise 2 numaralı asliye ceza mahkemesinin ihtisas mahkemesi olarak bakması gerektiği değerlendirilmiştir.

Bu itibarla;

A) 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 4. maddesinde düzenlenen terörizmin finansmanı suçuna ilişkin açılacak davalara, ağır ceza mahkemesinin tek dairesinin bulunduğu il merkezlerinde bu mahkemenin, birden fazla dairesinin bulunduğu il merkezlerinde 2 numaralı ağır ceza mahkemesinin; Diyarbakır’da 4 ve 5 numaralı, İstanbul’da ise 13 ve 14 numaralı ağır ceza mahkemelerinin,

B) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçuna ilişkin açılacak davalara, o yerde asliye ceza mahkemesinin tek dairesinin bulunduğu mahallerde bu mahkemenin, birden fazla dairesinin bulunduğu mahallerde ise 2 numaralı asliye ceza mahkemesinin,

Bakmasına, 5235 sayılı Kanun’un 9. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, bu kapsamda görülmekte olan davalar bakımından mahkemelerin dava dosyalarını iş bölümüne dayanarak anılan mahkemelere göndermemesi gerektiğine, iş bu kararın Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren açılacak yeni davaların mezkûr mahkemelere tevzi edilmesine, karar verildi.