UÇUŞ KABİN MEMURU KİLO FAZLALIĞI NEDENİYLE HAKSIZ İŞ AKDİ FESHİ, İŞE İADE DAVASI

UÇUŞ KABİN MEMURU KİLO FAZLALIĞI NEDENİYLE HAKSIZ İŞ AKDİ FESHİ, İŞE İADE DAVASI

T.C.

YARGITAY

22. HUKUK DAİRESİ

2012/11598 E.

2012/19726 K.

25.09.2012 T.

Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.

Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Davacı işçi, kilo fazlalığı sebebiyle uçuş personeli özelliğini yitirdiği ge­rekçesi ile iş sözleşmesinin davalı işverence geçerli bir sebep olmadan fes­hedildiğini, davacının performansında bir azalma olmadığını ileri sürerek feshin geçersizliği ile davacının işe iadesine karar verilmesini, buna bağlı işe baş­latmama tazminatı ile boşta geçen dört aylık ücret ve diğer haklarının be­lirlenmesi isteğinde bulunmuştur.

Davalı işveren, davacının boyunun162 cm, kilosunun108 kgolup, 40 kilo fazlasının olduğunun tespit edildiğini, altı ay sonra yapılacak boy kilo öl­çümünde yönetmelik esasları çerçevesinde uygun şartları taşıması gerektiğinin yazılı olarak bildirildiğini, yapılan ilk ölçümden yaklaşık sekiz ay sonra yeni ölçümde davacının kilosu109,9 kgolup eski kilosundan1,9 kgdaha fazla ve yönetmelik çerçevesinde olması gerekenden41,9 kg fazlası olduğunun be­lirlendiğini, uygun kiloya ulaşabilmesi için altı ay süre verildiği, bu şekilde feshin son çare olması ilkesine uyulduğunu, davacının başka yerde görev­lendirilmesinin mümkün olmadığını, kabin memurlarının üniforma ve görsel­likleri ile THY temsilcileri konumunda olduklarını beyan ederek objektif olarak iş yerinde çalışma şartları ortadan kalktığından davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece fesih öncesinde davacıya THY içerisinde kabin memurluğu görevi dışında konumuna uygun yapabileceği başka bir iş teklifinde bulunul­madığı, feshin son çare olması ilkesinin gözetilmediği gerekçesi ile davanın kabulüne, davacının işe iadesine karar verilmiştir.

Karar davacı ve davalı vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.

Dosya içeriğinden, davacının davalı olan THY’de kabin memuru olarak işe girdiği ve fesih tarihine kadar uzun yıllar kabin memurluğu görevinde çalıştığı, yazılı fesih bildirimine göre kabin memuru alımı, kabin memuru amiri kıdem sıralaması ve terfi prosedüründe yer alan 05-D-1a maddesine göre kilo şartlarını kaybeden memurun veya kabin amirinin bir defaya mahsus olmak üzere altı aylık sürede uygun ölçülere gelmesi sağlanamaz ise uçuculuk statüsü sona erdirileceğinin belirtildiği dikkate alınarak davacının yapılan öl­çümünde kilo fazlası olduğu verilen süreye rağmen istenilen uygunluğa gel­mediğinden kilo fazlalığı sebebiyle kabin memurluğunu yürütemeyeceği ge­rekçesi ile iş sözleşmesinin kıdem ve ihbar tazminatları ödenmek suretiyle feshedildiği anlaşılmaktadır.

Terfi prosedüründe kabin personelinin bayanlar için kilo ölçüsünün boy ölçüsünden yüz çıkarıldıktan sonra kalan sayıdan en fazla beş sayı yukarıda, en az yirmi sayı aşağıda olması gerekeceği belirtilmiştir.

Somut olayda davacının kilosu belirtilen üst sınırdan yüksek olduğu, verilen altı aylık sürede normal kilo sınırlarına ulaşamadığı konusunda uyuş­mazlık bulunmamaktadır. Kabin görevlisi olan davacının bu görev için işyerine girerken aranan şartları sonradan yitirmesi durumunda, işverenin yeniden bu şartın sağlanmasını istemesi sözleşmeye aykırı bir durum değildir. Davacı işyerinde geçerli olan düzenlemeye göre uçuş özelliklerini hangi durumda yitireceğini de bilmektedir. Bu durumda fazla kilo alarak kabin görevlisi olma özelliğini yitiren davacının yeniden uygun kiloya gelmesine engel sağlık sorunu olup olmadığının irdelenmesi gerekir. Bu konuda davalı işverenin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşundan itiraz halinde, mahkemece belirlenecek tam te­şekküllü devlet hastanesi veya üniversitelerin tıp fakültelerinin ilgili anabilim dallarında görev yapan öğretim görevlilerinden oluşan heyetten alınacak ra­porla davacının fazla kilosunu verememesi iradesi dışında bir sebebe da­yanmakta ise ancak bu durumda davacının yer hizmetlerinde görevlendirilip görevlendirilemeyeceği konusunda bilirkişiden rapor alınarak değerlendirme yapılabileceği, davacının fazla kiloyu verememesinde gayri iradi bir durumun bulunmadığının anlaşılması halinde ise davacının yer hizmetlerine geçirilmeye ilişkin diğer koşulların da bulunup bulunmamasına göre feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı konusunda bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile sonuca gidilmesi bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BO­ZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.09.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.